Φανουρόπιτα

 

Η Φανουρόπιτα είναι η νηστίσιμη πίτα που προσφέρουμε την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.

Αν έχουμε χάσει κάτι μπορούμε να παρακαλέσουμε να μας το φανερώσει και να φτιάξουμε την πίτα για να τον ευχαριστήσουμε.

Πλούσια, με έντονη την γεύση της κανέλας και του πορτοκαλιού, πλημμυρισμένη με καρύδια και σταφίδες είναι η τέλεια στιγμή για να την φτιάξουμε.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση χρησιμοποιούμε μόνο αριθμό υλικών 7 ή 9 δηλαδή, αν θέλουμε να ξεφύγουμε μπορούμε προαιρετικά να την στολίσουμε με λίγη άχνη και να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 - 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 300ml ελαιόλαδο
  • 350ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 ΚΣ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα 
  • 200ml χλιαρό νερό
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 450 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • άχνη ζάχαρη, για γαρνίρισμα προαιρετικά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτω το νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα ανακατεύοντας πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μείγμα. Συνεχίζω με την κανέλα και τα καρύδια. 
  3. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μείγμα.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί (32 x 22εκ).
  5. Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, τις μουλιάζω 5 λεπτά στο νερό, τις στραγγίζω καλά
  6. και  προσθέτω 1 ΚΣ αλεύρι για να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
  7. Τις ρίχνω τελευταίες στο μείγμα, ανακατεύω και το βάζω στο ταψί.
  8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα όπως τα κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου (μέχρι να βγει το μαχαίρι καθαρό).
  9. Το βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά πριν αφαιρέσω την λαδόκολλα. Αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια.
  10. Προαιρετικά μπορώ να γαρνίρω ραντίζοντας από πάνω με λίγη άχνη.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!


Ψητά ροδάκινα

 

Γλυκά ψημένα ροδάκινα με βελούδινο γιαούρτι, τραγανή γκρανόλα και από πάνω ραντισμένο μέλι. 

Ένα γλύκισμα με λίγες θερμίδες και όλη τη νοστιμιά των φρούτων σε ένα δροσερό συνδυασμό για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Η περίοδος αυτή μας προσφέρει πολλά φρούτα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε γλυκούς συνδυασμούς για να φτιάξουμε πιο ελαφριά επιδόρπια.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 ροδάκινα
  • λίγη καστανή ζάχαρη
  • στραγγιστό γιαούρτι
  • γκρανόλα
  • μέλι

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τα ροδάκινα στη μέση και αφαιρώ το κουκούτσι.
  2. Τα βάζω στο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και πασπαλίζω στο κάθε ένα με μια πρέζα καστανή ζάχαρη.
  3. Τα ψήνω στο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα βγάζω, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν, γεμίζω με 1 ΚΣ γιαούρτι το κάθε ένα, 1 κγ γκρανόλα και τέλος ραντίζω με μέλι.
  5. Έτοιμα για σερβίρισμα. 
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Παγωτό αμύγδαλο
για όλες τις ώρες

 

Το υγιεινό παγωτό με αγνά υλικά που μπορούμε να απολαμβάνουμε όσο συχνά θέλουμε!

Με γεύση αμυγδάλου, βελούδινη υφή και από πάνω τραγανή σοκολάτα και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Κατάλληλο για vegan, χρειάζεται μόνο λίγες ώρες υπομονή για να παγώσει κι έπειτα είναι έτοιμο να το γευτούμε.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
8 ΩΡΕΣ Ή ΌΛΗ ΝΥΧΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μπανάνες
  • 30 ml γάλα αμυγδάλου
  • ¼ κούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 ΚΣ σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ λιωμένη κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα
  • 30 γρ αμύγδαλα θρυμματισμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο μούλτι ή σε μπλέντερ χτυπάμε τις μπανάνες, το γάλα αμυγδάλου, το βούτυρο αμυγδάλου, το σιρόπι σφανδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Μοιράζω το μείγμα σε έξι φόρμες παγωτού και τις βάζω στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  3. Βγάζω προσθέτω τα ξυλάκια και βάζω πάλι στην κατάψυξη για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  4. Βυθίζω τις φόρμες σε νερό και αποκολλώ τα παγωτά από τις φόρμες.
  5. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα, τα ραντίζω με λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Ψητά καλαμπόκια με μαγιονέζα και φέτα

 

Η εποχή των πιο γλυκών καλαμποκιών είναι τώρα, και μια που λόγω καιρού οι ψησταριές πολλαπλασιάζονται, δίπλα στο κρέας μπορούμε να βάλουμε καλαμπόκια και σε λίγα λεπτά να έχουμε έτοιμο και το συνοδευτικό ή το ορεκτικό.

Μια διαφορετική γευστική εκδοχή από αυτή που γνωρίζουμε με μαγιονέζα, πιπέρι cayenne και φέτα σας προτείνω να δοκιμάσετε.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 καλαμπόκια
  • 120 γρ μαγιονέζα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή ψιλοκομμένη
  • ¼ κγ πιπέρι cayenne
  • ½ χυμό λάιμ
  • 100 γρ φέτα θρυμματισμένη
  • λίγο μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω τα καλαμπόκια από τα μουστάκια τους, τραβώντας τα προς τα πάνω σε φορά αντίθετη.
  2. Τα ψήνω στην ψησταριά γυρίζοντας τα ανά 3 λεπτά πλευρά. Συνολικά τα αφήνω γύρω στα 15 λεπτά.
  3. Τα βγάζω από τη φωτιά και τα αλείφω με τη μαγιονέζα.
  4. Ραντίζω με το σκόρδο, το πιπέρι cayenne και λίγο χυμό λάιμ.
  5. Πασπαλίζω την θρυμματισμένη φέτα πάνω τους και τελειώνω ρίχνοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Έτοιμα για σερβίρισμα μαζί με φέτες λάιμ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!


Εντυπωσιακό κέικ
με τρία γάλατα

 

Αυτό το κέικ έρχεται από τη Λατινική Αμερική είναι πολύ ζουμερό, φρουτένιο και ιδανικό για το καλοκαίρι.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι χρησιμοποιούμε τριών ειδών γάλατα γι΄ αυτό παίρνει κι αυτή την ονομασία.

Είναι εύκολο αλλά εντυπωσιακό κέικ που μπορεί άνετα να αντικαταστήσει μια τούρτα, τώρα που η ζέστη δυναμώνει.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 – 3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 170 ml ζαχαρούχο γάλα 
  • 170 ml γάλα εβαπορέ
  • 170 ml φρέσκο γάλα πλήρες

Για γαρνίρισμα:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
  • 1 ΚΣ ζάχαρη άχνη
  • φρούτα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν και ρίχνω σταδιακά τη ζάχαρη.
  2. Αρωματίζω με τη βανίλια και μαζί βάζω και το λιωμένο βούτυρο.
  3. Αναμιγνύω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και τα προσθέτω σιγά σιγά στο μείγμα χτυπώντας.
  4. Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα του κέικ ή σε ταρτιέρα από σιλικόνη (24 – 26 εκ), αφού πρώτα τις έχω αλείψει με βούτυρο.
  5. Ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C για 35 – 40 λεπτά.
  6. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει.
  7. Σε ένα μπολ ή κανάτα, ανακατεύω όλα τα γάλατα μαζί δηλαδή, το ζαχαρούχο, το εβαπορέ και το φρέσκο και τα ρίχνω στο κέικ σιγά σιγά. Μόλις απορροφάτε προσθέτω και το υπόλοιπο.
  8. Το αφήνω για 2 – 3 ώρες να απορροφήσει όλο το γάλα, και μόλις κρυώσει το βάζω στο ψυγείο.
  9. Αφού περάσει αυτό το διάστημα χτυπάω στο μίξερ την κρέμα μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να σφίξει σε σαντιγί.
  10. Καλύπτω το κέικ από πάνω με τη σαντιγί και διακοσμώ με φρούτα εποχής.
  11. Βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει πριν σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!


Εύκολη καβουρομακαρονάδα

 

Μια γρήγορη εκδοχή καβουρομακαρονάδας, καλοκαιρινή, νόστιμη και εύκολη, θέλουμε κάτι άλλο;

Φυσικά ως ζυμαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια θέλουμε ανάλογα την προτίμηση μας. Εγώ επιλέγω λιγκουίνι που είναι πιο επίπεδα από τα κλασσικά σπαγγέτι.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • 300 γρ καβουρόψιχα σε κομματάκια
  • 30 ml λευκό κρασί ή ούζο, προαιρετικά
  • 500 γρ (4 μεγάλες) ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • ¼ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 100 – 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ λάιμ χυμό
  • φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα
  • φέτες λάιμ, για γαρνίρισμα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  2. Τα στραγγίζω από το νερό.
  3. Ωστόσο φτιάχνω τη σάλτσα, βάζοντας μια μεγάλη κατσαρόλα, τηγάνι ή γουόκ σε δυνατή φωτιά.
  4. Ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο αφήνω για ένα λεπτό και έπειτα την καβουρόψιχα.
  5. Σβήνω με λευκό κρασί ή ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί.
  6.  Συνεχίζω με τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό των λαχανικών (προσθέτω και κατά την διάρκεια του βρασμού για να μείνει ζουμερή η σάλτσα).
  7. Αφού τρυπήσω τις καυτερές πιπεριές σε οδοντογλυφίδες, τις ρίχνω κι αυτές στην κατσαρόλα.
  8. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
  9. Αφαιρώ τις πιπεριές, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. 
  10. Βάζω και τα ζυμαρικά στη σάλτσα μαζί με το χυμό του λάιμ και τα ανακατεύω απαλά.
  11. Βγάζω από τη φωτιά, γαρνίρω με φύλλα βασιλικού και φέτες λάιμ.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Green smoothie

 

Η θερμοκρασία ανεβαίνει κι εσύ θέλεις κάτι υγιεινό, να σε δροσίσει και να σου ανεβάσει τη διάθεση;

Αυτό το Green smoothie τα κάνει όλα! Ακολούθησε τα #3 tips μου και με βοηθό το miniblender της Bosch θα το απολαύσεις βελούδινο.

Με την νέα σειρά βίντεο δίνω tips για σίγουρη επιτυχία της συνταγής και αν τα κάνεις, θα δεις ότι είναι παιχνιδάκι.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
1 ΑΤΟΜΟ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
5 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα μαρουλιού
  • ½ αγγούρι
  • ½ πράσινο μήλο
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • χυμό ½ λεμονιού
  • μέντα
  • τζίντζερ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού στις παγοθήκες να γίνει παγάκια.
  2. Στο mini-blender ρίχνουμε πρώτα τα παγάκια με το χυμό πορτοκαλιού.
  3. Έπειτα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δηλαδή το μαρούλι, το αγγούρι και το μήλο.
  4. Συνεχίζουμε με τη μέντα και το τζίντζερ.
  5. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε και χτυπάμε.
  6. Σερβίρουμε αμέσως με καλαμάκι.


TIPS:


• Το χυμό πορτοκαλιού σε παγάκια
• Πρώτα βάζω τα φρούτα και τα λαχανικά
• Στο τέλος προσθέτω τα υγρά
 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Το βίντεο είναι σε συνεργασία με την Bosch Home