Σιροπιαστός μπακλαβάς

 

Από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά γλυκά που συναντάμε σε όλη τη Μέση Ανατολή, με μικρές παραλλαγές ανάλογα την πατρίδα του.

Χαρακτηριστικό του το λεπτό φύλλο γεμιστό με ξηρούς καρπούς και πάντα σιροπιαστό.

Όλες τις εποχές το ίδιο αγαπητό!

 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
18 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1  ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2  ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ φύλλο μπακλαβά
  • 200 γρ καρύδια
  • 200 γρ αμύγδαλα
  • 70 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κγ κανέλα
  • ½ κγ γαρύφαλλα σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 400 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 18 γαρύφαλλα

Για το σιρόπι:

  • 280 γρ ζάχαρη
  • 315 γρ νερό
  • 1 ΚΣ γλυκόζη
  • 2-3 φλούδες λεμονιού
  • 1 κγ χυμό λεμονιού
  • 1 στικ κανέλα
  • 3 γαρύφαλλα

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Θρυμματίζω στο μούλτι να καρύδια και τα αμύγδαλα.
  2. Για να φτιάξω τη γέμιση σε ένα μπολ ρίχνω τους θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω μαζί με τη φρυγανιά, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το μοσχοκάρυδο.
  3. Λιώνω το βούτυρο και το καθαρίζω από το γάλα που πάει στο κάτω μέρος.
  4. Με ένα πινέλο βουτυρώνω όλο το ταψί ή πυρέξ 25 x 35 εκ. περνάω με βούτυρο τα 3 πρώτα φύλλα και τα τοποθετώ το ένα μετά το άλλο βάζοντας το ένα να περισσεύει δεξιά, το άλλο αριστερά και το επόμενο προς τα πάνω.
  5. Έπειτα πασπαλίζω 3 χούφτες από τη γέμιση των ξηρών καρπών και απλώνω το επόμενο φύλλο πάλι βουτυρώνοντας το και απλώνοντας και πάλι γέμιση. Επαναλαμβάνω μέχρι να μείνουν 3 φύλλα για το τέλος.
  6. Κόβω περιμετρικά στο σκεύος μου τα φύλλα που περισσεύουν και τα υπόλοιπα τα γυρίζω προς τα μέσα(προς τη γέμιση).
  7. Σκεπάζω ένα ένα τα 3 τελευταία φύλλα απλώνοντας βούτυρο πάλι ενδιάμεσα.
  8. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα χείλη του ταψιού και με τη βοήθεια μιας μαρίζ σπρώχνω τα φύλλα να μπουν προς τα κάτω και να «κλείσει» ο μπακλαβάς.
  9. Βουτυρώνω την επιφάνεια του γλυκού και αφού χαράξω τα φύλλα σε κομμάτια σχηματίζοντας τετράγωνα ή ρόμβους, πασπαλίζω με ελάχιστο νερό.
  10. Γαρνίρω σε κάθε κομμάτι με ένα γαρύφαλλο στη μέση.
  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160*C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μετά την μια ώρα αφού πάρει χρώμα ο μπακλαβάς τον σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
  12. Φτιάχνω ωστόσο το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς. Πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό.
  13. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τις φλούδες και το χυμό του λεμονιού, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το αφήνω να λιώσει η ζάχαρη και να βράσει για 2 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  14. Μόλις βγεί από το φούρνο με την κουτάλα της σούπας ρίχνω κουταλιές το σιρόπι και το αφήνω να το απορροφήσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κόψω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!