Μαλακά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

 

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων, τα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, μας βγάζει από την δύσκολη θέση όταν δεν βρίσκουμε τι να μαγειρέψουμε.

Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να το ψήσουμε την επόμενη.

Αφράτα, μαλακά και ζουμερά μαζί με τις πατάτες ολοκληρώνουν το φαγητό μας.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1  ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1  ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπιφτέκια:

  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά, διπλοαλεσμένο
  • 3 – 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, προζυμένιο, χωριάτικο
  • ¾ κρεμμυδιού, λεπτοκομμένο
  • 1 ντομάτα, τριμμένη και στραγγιγμένη από τα υγρά της
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • 1 κγ κύμινο
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο

Για τις πατάτες:

  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 – 2 κγ ρίγανη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο

 

  • 2 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 120 ml νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ με τον κιμά θρυμματίζω το μπαγιάτικο ψωμί αφού πρώτα το έχω μουλιάσει στο νερό, το έχω στραγγίξει και έχω αφαιρέσει την κόρα του.
  2. Προσθέτω το κρεμμύδι, την ντομάτα, το μαϊντανό και τα ζυμώνω με το χέρι.
  3. Συνεχίζω με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το ελαιόλαδο ενσωματώνοντας τα στο μίγμα.
  4. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  5. Ραντίζω το ταψί με 1 ΚΣ ελαιόλαδο, παίρνω από το μίγμα το κιμά μια ποσότητα και πλάθω τα μπιφτέκια περίπου όσο η παλάμη μου. Τα πλάθω μεγαλύτερα σε μέγεθος από όσο θέλω γιατί όταν ψηθούν θα γίνουν μικρότερα. Τα τοποθετώ στην μια πλευρά του ταψιού.
  6. Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες σε ροδέλες και τις βάζω στην άλλη πλευρά στο ταψί. Τις πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο και τις ανακατεύω καλά.
  7. Αν θέλω μπορώ να προσθέσω και λαχανικά στο ταψί όπως 2 κολοκυθάκια κομμένα στη μέση κατά μήκος.
  8. Κόβω μια ντομάτα σε ροδέλες και γαρνίρω πάνω από τις πατάτες και κάποια μπιφτέκια.
  9. Συμπληρώνω με νερό και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Όσο ψήνεται παρακολουθώ αν χρειαστεί να συμπληρώσω νερό (για να ψηθούν οι πατάτες) και μόλις πάρουν χρώμα τα μπιφτέκια από την μια πλευρά τα γυρίζω από την άλλη.

ΤΙΠ:

  • Τα μπιφτέκια μπορώ όταν τα φτιάξω να τα βάλω στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσω όταν τα χρειαστώ.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!