Πικάντικο κοτόπουλο κάρυ
με γιαούρτι και ρύζι basmati

 

Ένα διαφορετικό πιάτο από όσα έχουμε συνηθίσει, με μια Αγγλική συνταγή. Μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε.

Κομματάκια στήθους κοτόπουλου μέσα σε σάλτσα κάρυ. Το πικάντικο στοιχείο δίνει τόσο το mango chatney, ο φρέσκος κόλιανδρος και οι καυτερές πιπεριές που μπαίνουν στο τέλος για να απογειώσουν τόσο την γεύση όσο και την εμφάνιση του.

Λίγα λόγια για το κοτόπουλο κάρυ. Ίσως πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για ένα μπαχαρικό η άλλοι για φυτό που δίνει ξεχωριστή γεύση στο ινδικής προέλευσης φαγητό. Στην πραγματικότητα η σκόνη κάρυ που πολλοί μάγειρες χρησιμοποιούν για αυτή τη συνταγή δεν είναι κάτι πολύ αναγνωρίσιμο στην Ινδία. Οι Ινδοί και άλλοι λαοί της Ανατολής αναμιγνύουν πολλά διαφορετικά μπαχαρικά και κάνουν μίξεις που ονομάζονται στην Ινδία "μασάλα" για κάθε ξεχωριστή συνταγή. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές "κάρυ" πιάτων ανάλογα με την περιοχή και τα μπαχαρικά. Και φυσικά δεν έχουν σχέση με τα φύλα κάρυ που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά σε διαφορά ινδικά πιάτα. Τώρα η κίτρινη αυτή σκόνη "κάρυ" που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ είναι αγγλική επινόηση και πρόκειται για μια έτοιμη μίξη ορισμένων χαρακτηριστικών μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας όπως το τουμάρικ, σκόνη απο τσίλι, τριμμένος κόλιανδρος, κύμινο, τριμμένο τζίντζερ, πιπεριά. 

 


Η σημερινή συνταγή είναι από έναν Άγγλο φίλο, τον Τόμ, ο οποίος μας εισήγαγε στον κόσμο του καυτού κάρυ, από τον οποίο δεν μπορέσαμε να αποδεσμευτούμε μετέπειτα. Η καλύτερη πιπεριά για αυτό το φαγητό είναι το birds eye chilly https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bird%27s_eye_chili .
Βασικό μπαχαρικό είναι το κύμινο (βάλτε άφθονο) αλλά ταιριάζουν απόλυτα οποιαδήποτε από τα παραπάνω, κυρίως τριμμένος κόλιανδρος. Πειραματιστείτε άφοβα για το δικό σας μοναδικό κάρυ. Το γιαούρτι χρησιμοποιείται σε πολλά ινδικά και πακιστανικά πιάτα και το στραγγιστό μας ελληνικό γιαούρτι δίνει το πιο κρεμώδες αποτέλεσμα χωρίς να κόβει, και για αυτό το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σεφ ινδικών πιάτων στην Ευρώπη.

 

 

Αν δεν έχουμε φρέσκο κόλιανδρο τον αντικαθιστούμε με σποράκια κόλιανδρου αφού τα κονιορτοποιήσουμε πρώτα στο γουδί και γαρνίρουμε στο τέλος αντί τα φύλλα κολίανδρου με φύλλα βασιλικού. Για πιπεριές η συνταγή θέλει τις καυτερές πράσινες 5 - 6 εκ που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κόκκινες καυτερές και τις προσθέτουμε είτε μέσα στη σάλτσα του κοτόπουλου (αν είμαστε σίγουροι ότι το θέλουμε πικάντικο) είτε από πάνω γαρνίροντας το πιάτο. 

Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι και αποτελεί ένα γρήγορο και εντυπωσιακό πιάτο που μπορούμε να φτιάξουμε όταν περιμένουμε φίλους στο σπίτι χωρίς να καταναλώσουμε πολύ χρόνο.


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. στήθος κοτόπουλου, σε κομματάκια
  • 600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. κύμινο
  • 1 κ. σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 κ. σ. mango chutney
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
  • ½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο ή 1 κ. σ. μπιλάκια κόλιανδρου κονιορτοποιημένα
  • αλάτι
  • 2 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • πράσινες ή κόκκινες καυτερές πιπεριές (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε)
  • Φρέσκο κόλιανδρο ή βασιλικό για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Προσθέτω το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, το mango chutney, τα κομματάκια σκόρδου, σε σκόνη τον κόλιανδρο, το αλάτι και αναμιγνύω καλά όλα τα υλικά.
  2. Βάζω το μίγμα σε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι και ψήνω σε μέτρια – δυνατή φωτιά για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθεί το κοτόπουλο.
  3. Ωστόσο φτιάχνω το ρύζι βάζοντας το σε μια κατσαρόλα με 4 κούπες βραστό νερό και σκεπασμένο με καπάκι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
  4. ( Για να διατηρήσω ζεστό το ρύζι μπορώ να το αφήσω μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας βραστό νερό που να το σκεπάζει, στην χαμηλότερη φωτιά με κλειστό το καπάκι. Το στραγγίζω πριν το σερβίρω).
  5. Όταν είναι έτοιμα και τα δύο σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με τεχαχισμένη πιπεριά και φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή βασιλικό.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!