Χοιρινό κότσι λουκούμι

 

Χειμωνιάτικο φαγητό, το χοιρινό κότσι γίνεται λουκούμι με την τραγανή πέτσα του, που αλείφουμε με πετιμέζι δίνοντας της γλυκιά γεύση.

Συνοδευμένο με πατάτες ή ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταιριάζει στο εορταστικό μας τραπέζι

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ & 10 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χοιρινό κότσι, 1500 γρ

Για τη σάλτσα:

  • 1 κγ δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • ½ κγ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κγ αλάτι χοντρό
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 ΚΣ πετιμέζι
  • 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω το κότσι με ένα ξυράφι κόβω τυχών τρίχες που μπορεί να έχουν μείνει στο κρέας και το πλένω καλά.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ΚΣ πετιμέζι.
  3. Γυρίζω το κότσι κάθετα και τρυπώντας το ψαχνό του σε 3 – 4 σημεία βαθειά βάζω από το μίγμα του πετιμεζιού.
  4. Τυλίγω το κρέας σε πακέτο με λαδόκολλες καλά κι από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην μπορούν να βγουν τα υγρά του και το βάζω σε ταψί στο φούρνο.
  5. Ψήνω αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200*C για 30 λεπτά κι έπειτα κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 180*C για 2 ώρες.
  6. Στο μίγμα που περίσσεψε προσθέτω άλλη 1 ΚΣ πετιμέζι και 1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
  7. Βγάζω το κότσι από το φούρνο, σκίζω από πάνω στη μέση το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και αλείφω με το μίγμα του πετιμεζιού το κρέας εξωτερικά.
  8. Το βάζω πάλι στο φούρνο ανοιχτό αυτή τη φορά και το αφήνω άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοψημένο χρώμα η πέτσα του.
  9. Σερβίρω μαζί με πατάτες φούρνου ή ρύζι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!