Χριστουγεννιάτικο κέικ
με σοκολάτα, μπαχαρικά & αποξηραμένα φρούτα

 

Αυτές τις μέρες έχουμε διάθεση για γλυκά αρώματα να συνοδεύουν τον καφέ και να μας βάζουν στο εορταστικό κλίμα. Όταν περιμένουμε φίλους στο σπίτι ή ακόμα όταν θέλουμε να χουχουλιάσουμε δίπλα από το τζάκι βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία, χωρίς να χάσουμε πολύ χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτό το εύκολο χριστουγεννιάτικο κέικ.

 

 

Σοκολατένιο, υγρό εσωτερικά, γεμάτο σταφίδες και δαμάσκηνα που ταιριάζουν απαράμιλλα με τα γλυκά μπαχαρικά της κανέλας, του τζίντζερ και του μοσχοκάρυδου. 

Μας γλυκαίνει σκορπίζοντας σε όλο το σπίτι τις μυρωδιές του.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 - 16 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 – 60 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 42 γρ. σκόνη κακάο
  • 2 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. σ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ. γ. τζίντζερ σκόνη
  • ¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 240 ml φυτικό λάδι
  • 600 ml γάλα
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, τεμαχισμένα 
  • 80 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για το γλάσο:

  • 115 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 120 ml κρέμα γάλακτος

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι ανακατεύοντας τα καλά.
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τα αυγά και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα κίτρινο παστέλ χρώμα. Τότε προσθέτω και το φυτικό έλαιο.
  3. Συνεχίζω ρίχνοντας εναλλάξ τα άλευρα με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα άλευρα.
  4. Συμπληρώνω με την τεμαχισμένη κουβερτούρα, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα αφού πρώτα τα δύο τελευταία τα έχω αναμίξει με 1 κ. γ. αλεύρι.
  5. Ανακατεύω για τελευταία φορά απαλά με τη μαρίζ και ρίχνω το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 εκ.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
  7. Αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα που βρίσκεται σε ταψί με λαδόκολλα από κάτω.
  8. Ετοιμάζω το σοκολατένιο γλάσο βάζοντας σε ένα μπολ την κουβερτούρα με το αλάτι και προσθέτοντας την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνω 1 λεπτό, να ζεσταθεί η σοκολάτα και έπειτα ανακατεύω απαλά να ομογενοποιηθεί η γκανάζ.
  9. Την αφήνω να κρυώσει κι αυτή λίγο, να γίνει πιο πηχτή. Τότε περιλούζω με αυτή το κέικ. 
  10. Όταν κρυώσουν όλα γαρνίρω με λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!