Χριστουγεννιάτικα
σοκολατένια μπισκότα

 

Αγαπημένα σοκολατένια μπισκότα βουτύρου, εύκολα για να τα φτιάξουμε τις γιορτινές μέρες που έρχονται παρέα με τα παιδιά μας. Με κουπ- πατ μπορούμε να δώσουμε χριστουγεννιάτικα σχήματα ή ακόμα και στρογγυλά. Μπορούμε να τα φτιάξουμε νωρίτερα και να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές κουτί. 

 

 

Βουτυρένια γεύση που όταν τα δαγκώσουμε, εσωτερικά είναι μαλακά, με αέρα και ελαστικότητα. Το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο και στο αλεύρι. Ανάλογα του πάχους και του μεγέθους του κάθε μπισκότου τα τοποθετούμε στα ταψιά για να ψήσουμε προσέχοντας να μην ξεροψηθούν. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι μαλακά εξωτερικά, πιέζοντας με το δάχτυλό μας, και όσο κρυώνουν σφίγγουν. Ακόμα κατά το άνοιγμα της ζύμης προσπαθούμε να προσθέσουμε όσο το δυνατό λιγότερο αλεύρι για να μην σφίξει το μίγμα τους.

Μην ξεχάσουμε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, να βάλουμε δίπλα στο τζάκι ή στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, λίγα μπισκότα σε ένα πιατάκι μαζί με ένα ποτήρι γάλα για να κεράσουμε τον Άγιο Βασίλη που θα μας φέρει τα δώρα!


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
20 ταρανδοι

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
8 - 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 225 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια τεμαχισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανιλίνη ή ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλια
  • 160 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 70 γρ. σκόνη κακάο
  • ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάω στο μπολ του μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Έπειτα προσθέτω τη ζάχαρη σταδιακά, μόλις ενσωματωθεί ρίχνω το αυγό και τη βανιλίνη.
  3. Χαμηλώνω την ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά τα άλευρα. Σταματάω μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές.
  4. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω τη ζύμη στο ψυγείο να σφίξει για 20 – 30 λεπτά.
  5. Σε αλευρομένη επιφάνεια απλώνω τμηματικά τη ζύμη, αλευρώνω όσο λιγότερο μπορώ και από την πάνω πλευρά και με τον πλάστη την ανοίγω σε πάχος 3 χιλ. περίπου. Με ένα κουπ – πατ το αλευρώνω κι αυτό κόβοντας ένα ένα τα μπισκότα προσεκτικά και βάζοντας τα στη λαδόκολλα του ταψιού.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για περίπου 10 λεπτά (τα παρακολουθώ μπορεί να θέλει 1 – 2 λεπτά λιγότερο ή περισσότερο). 
  7. Όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι ακόμα μαλακά εξωτερικά, τα αφήνω 10 λεπτά να κρυώσουν κι έπειτα με ένα πινέλο αφαιρώ προσεκτικά τυχών αλεύρι που έχει μείνει  πάνω τους.
  8. Τα φυλάω σε αεροστεγές κουτί.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!