Η πιο γνωστή παραδοσιακή συνταγή του ντάκου που μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό ή ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα. Μια απίστευτα εύκολη παρασκευή που αντικαθιστά επάξια την σαλάτα. Στην περιοχή του Ρεθύμνου είναι γνωστή ως «κουκουβάγια». Απλό, με λίγα υλικά και γεμάτη γεύση. Φτιάξτε τη μόνοι σας σπίτι για ένα υγιεινό αλλά χορταστικό γεύμα!

[bsa_pro_ad_space id=4]

Μεριδες : 1 ατομο (κυριως) ή 2-4 ατομα (ορεκτικο).

Υλικα

  • ½  κρίθινης κουλούρας
  • 1 ντομάτα ξυσμένη ή σε κομματάκια
  • 50 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη
  • Ελιές ή κάππαρη

Εκτελεση

  1.  Ανάλογα τον ντάκο και την προτίμηση σκληρότητας, μπορούμε να τον βρέξουμε ελαφρά με 1 κ. σ. νερό. 
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα και από πάνω αλατίζουμε ελαφρά.
  3. Ραντίζουμε το λάδι και πασπαλίζουμε την θρυμματισμένη ξινομυζήθρα ή φέτα.
  4. Τελειώνουμε με τις ελιές ή την κάππαρη και μπόλικη ρίγανη που θα τον αρωματίσει. 

ΤΙΡS :

Προσοχή στην ύγρανση του ντάκου. Αν μαλακώσει πάρα πολύ έχει χαλάσει. Με μέτρο καλύτερα αν τον χρησιμοποιείτε πρώτη φορά. Μην ξεχνάτε ότι προστίθενται και τα υγρά στοιχεία του ελαιόλαδου και των υγρών τις ντομάτας.