Τι θα φτιάξω για την Ανάσταση: παραδοσιακή μαγειρίτσα, αρνάκι με πατάτες στο φούρνο και γλυκό με γιαούρτι

 

Την βραδιά της Ανάστασης μετά την εκκλησία κάνουμε ένα από τα πιο σημαντικά οικογενειακά τραπέζια της χρονιάς. Παραδοσιακά φαγητά και αγαπημένα πρόσωπα γιορτάζουμε όλοι μαζί.

 


Παραδοσιακή σούπα μαγειρίτσας

Το πρώτο πιάτο πάντα αποτελείται από τη μαγειρίτσα. Η ιδιαίτερη αυτή σούπα που απολαμβάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο, προετοιμάζει το στομάχι μετά τη νηστεία για ένα πλούσιο δείπνο.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
7 – 8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αρνίσια συκωταριά 600 – 700 γρ
  • ένα κεφάλι και λαιμό αρνιού
  • 1 φυσικό ζωμό βοδινού (τζελ)
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • την καρδιά ενός μαρουλιού, χοντροκομμένη
  • 2 κ. σ. γεμάτες βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 90 γρ ρύζι καρολίνα
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 2 αυγά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω το κεφάλι με το λαιμό και τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν για 30 – 40 λεπτά. Στραγγίζω και μετράω το ζουμί( αυτό μπορώ να το έχω κάνει από την προηγούμενη μέρα).
  2. Πλένω τη συκωταριά, αφαιρώ τα λίπη της και την ζεματάω σε βραστό νερό για 5 – 6 λεπτά για να σφίξει.
  3. Την βγάζω, την αφήνω να κρυώσει λίγο και την κόβω σε μικρά κομματάκια.
  4. Ζεσταίνω το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα κρεμμύδια για ένα λεπτό και  τη συκωταριά αφήνω για άλλο ένα. Προσθέτω 5 κούπες(1200 ml ) από τον ζωμό κρέατος μαζί με τον φυσικό ζωμό βοδινού( τζελ ), αλάτι και πιπέρι.
  5. Αφού βράσουν για 15 λεπτά ρίχνω το άνηθο στην κατσαρόλα, σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 20 λεπτά.
  6. Βάζω τώρα το ρύζι, το μαρούλι και αφήνω για 10  λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
  7. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ανακατεύω απαλά να κρυώσει ελαφρά.
  8. Φτιάχνω το αυγολέμονο χτυπώντας απαλά δύο αυγά με το χυμό ενός λεμονιού. Ρίχνω κουταλιές της σούπας μια μια στο αυγολέμονο μέχρι γεμίσει το μπολ. Τότε παίρνω δυο κουταλιές της σούπας από το αυγολέμονο και το αδειάζω στην κατσαρόλα αναμιγνύοντας το με την υπόλοιπη σούπα. Αδειάζω όλο το αυγολέμονο και ανακατεύω καλά.
  9. Σερβίρω αμέσως γαρνίροντας από πάνω με άνηθο.

Πασχαλινό αρνί με λεμονάτες πατάτες στο φούρνο

Αναστάσιμο τραπέζι χωρίς αρνί, δεν γίνεται. Στην πιο απλή εκδοχή του, το αρνί ψήνεται στο φούρνο μαζί με ζουμερές λεμονάτες πατάτες που παίρνουν όλη τη γλύκα από το κρέας

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
7 - 8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2,5 κιλά αρνί σπάλα με μπροστινό μπούτι
  • 8 μεγάλες πατάτες
  • το χυμό δύο λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στεγνώνω το αρνί( αν έχει υγρά, αίματα ) ταμπονάροντας το με χαρτί κουζίνας.
  2. Το ραντίζω με μπόλικο αλάτι, με πιπέρι και από τις δύο πλευρές και το βάζω πάνω στη σχάρα.
  3. Κόβω τις πατάτες στα τέσσερα( κυδωνάτα )στο ταψί, τις λαδώνω, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το χυμό των λεμονιών. Τις ανακατεύω καλά τα πάνε όλα τα υλικά παντού.
  4. Τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200*C τοποθετώντας στη μέση του φούρνου τη σχάρα με το αρνί και στην κατώτερό μέρος το ταψί με τις πατάτες.
  5. Μετά από μισή ώρα αναποδογυρίζω το κρέας να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά και ανακατεύω απαλά τις πατάτες.
  6. Μετά από 1 ώρα και 35 λεπτά βγάζω τη σχάρα με το αρνί που έχει ψηθεί, βάζω το φούρνο στον αέρα και μεταφέρω το ταψί στην μέση του φούρνου για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα οι πατάτες ανακατεύοντας ελαφρά.
  7. Σερβίρω αμέσως( μπορώ να τα διατηρήσω ζεστά αφήνοντας τα μέσα στο κλειστό αλλά ζεστό φούρνο με μια κουτάλα στην πόρτα του για να φεύγουν οι υδρατμοί).

Ελαφρύ γλυκό ψυγείου με γιαούρτι

Μετά από ένα γεμάτο δείπνο, με πολλά πιάτα και φυσικά πολλά γλυκά χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ γλυκό για να κλείσουμε την βραδιά μας. 

Γιαουρτένιο γλυκό με απαλή γεύση ανανά και τραγανά αμύγδαλα είναι ιδανικό να καθαρίσει τον ουρανίσκο μας. Δροσερό και ανοιξιάτικο.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ:
4 - 5 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
4 – 5 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 1 μικρή κονσέρβα( 565 γρ )ανανά
  • 2 συσκευασίες( 200γρ ) ζελέ ανανά
  • 1 συσκευασία( 100γρ ) ζελέ λεμόνι
  • λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα στη μέση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύω το ζελέ ανανά σε 480 ml ζεστό νερό. Μόλις διαλυθεί όλο προσθέτω 240 ml κρύο σιρόπι ανανά( από την κονσέρβα) και 480 ml κρύο νερό, ανακατεύοντας καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με το σύρμα να μαλακώσει και ρίχνω μέσα το ζελέ ανανά.
  3. Αφού βρέξω και στραγγίξω το πυρέξ ή το ταψί με νερό, βάζω μέσα το μίγμα και το βάζω στο ψυγείο. Όταν περάσουν 10 - 15 λεπτά προσθέτω 2 φέτες ανανά που έχω κόψει κομματάκια. Αφήνω στο ψυγείο για άλλα 15 – 20 λεπτά.
  4. Φτιάνω το ζελέ λεμόνι βάζοντας σε ένα μπολ τη σκόνη και διαλύοντας την σε 240 ml ζεστό νερό. Προσθέτω άλλα 360 ml κρύο νερό ανακατεύω καλά και ρίχνω προσεκτικά το ζελέ με μια κουτάλα βαθιά πάνω από το μίγμα γιαουρτιού.
  5. Βάζω μέσα τις ροδέλες ανανά και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα.
  6. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο προσεκτικά να παγώσει καλά για 4 – 5 ώρες.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!

* Βραχιόλι από Koko Di Alma