Πανεύκολη κις λορέν

 

Από τη Γαλλία έρχονται οι quiche που λατρεύουμε. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές στη γέμιση της, με λαχανικά, με τυριά και πολλά άλλα.

Αυτή που φτιάχνω σήμερα είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, δεν χρειάζεται προψήσιμο η βάση της, ούτε είναι φτιαγμένη με βούτυρο. Η γεύση της είναι πλούσια με τα τυριά, πικάντικη από το μπέικον, κρεμώδης και η ντομάτα προσθέτει τη νοστιμιά και την υγρασία της στο τέλος.

Όταν την φτιάξεις για πρώτη φορά σίγουρα θα την ξαναφτιάξεις σύντομα. Τέλεια για να συνοδεύσεις ένα γεύμα, ιδανική για μπουφέ και πάρτι.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 - 10

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 - 60 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
20 – 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για την βάση( 35 εκ. ):

  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. γ μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. περίπου αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 140 γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
  • 140 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
  • 140 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 3 φέτες μπέικον, κομμένο σε κυβάκια
  • 5 φέτες ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 αυγά
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 ροδέλες ντομάτας, λεπτά κομμένες


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να γίνει ζύμη που να πλάθεται( μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα, εξαρτάται από το αλεύρι ).
  3. Ανοίγω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μεταφέρω σε στρογγυλό ταψί ή ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο εάν θέλω να την βγάλω μετά.
  4. Πιέζω με τα δάχτυλα την ζύμη να κολλήσει καλά στην ταρτιέρα και με ένα μαχαίρι ή ροδέλα κόβω περιμετρικά όση ζύμη περισσεύει έξω από τα τοιχώματα της. Την σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
  5. Για να φτιάξω την γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα τριμμένα τυριά, τα κομματάκια του μπέικον και του ζαμπόν αναμιγνύοντας τα.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.
  7. Κόβω μια ντομάτα σε λεπτές ροδέλες.
  8. Βγάζω την βάση από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και με ένα πιρούνι την τρυπάω. Ρίχνω τα τυριά- μπέικον, γαρνίρω τις ροδέλες της ντομάτας από πάνω και τέλος το περιλούζω όλο με το μίγμα αυγών – κρέμας γάλακτος.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά, τοποθετώντας την κις λορέν στην κατώτερη σχάρα του.
  10. Βγάζω αφήνω λίγο να κρυώσει και κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω τόσο ζεστή όσο και κρύα.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ!