Αφράτο κέικ
με τρούφα σοκολάτας

 

Το κέικ αποτελεί ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που όλοι φτιάχνουμε συχνά. Αυτή η συνταγή είναι μια βασική συνταγή για κέικ που επιδέχεται πολλές εκδοχές ανάλογα την όρεξη μας. Επέλεξα να φτιάξω μια πιο ιδιαίτερη με τη χρήση τρούφας που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εσωτερικά. Από πάνω το σοκολατένιο γλάσο, η τρούφα και η άχνη το κάνουν πιο επίσημο.

Κάποια μικρά μυστικά στην διαδικασία παρασκευής του βοηθάνε στο να γίνει πολύ αφράτο που είναι και το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κέικ.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
45 + 5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ (ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ)

 

ΥΛΙΚΑ

  • 220 γρ. (1 κούπα) + λίγο ακόμα, για την επάλειψη της φόρμας, βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 480 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 380 γρ. (3 κούπες) αλεύρι μαλακό
  • 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 240 ml (1 κούπα) γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 65 γρ. + λίγη παραπάνω για τη διακόσμηση, τρούφα σοκολάτας
  • τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα
  • Για το γλάσο:
  • 90 ml (1/3 κούπας + 2 κ. γ.) γάλα
  • 45 γρ. (3 κ. σ.) βούτυρο
  • 155 γρ. (3/4 κούπας + 1 κ. γ.) ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο σκόνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύω καλά να αναμιχθούν.
  2. Βουτυρώνω την φόρμα του κέικ και ραντίζω με τριμμένη φρυγανιά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω όλα τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα. 
  4. Στο μπολ του μίξερ χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει. Συνεχίζω με την ζάχαρη. Έπειτα ρίχνω έναν έναν τους κρόκους των αυγών, αφού ομογενοποιηθεί κάθε ένας ρίχνω τον επόμενο και προχωράω με τη βανίλια.
  5. Ήρθε η ώρα για το αλεύρι – μπέικιν και το γάλα. Τα ρίχνω εναλλάξ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  6. Τελειώνοντας με μια μαριζ ενώνω στο μίγμα τη μαρέγκα. Ραντίζω την τρούφα και ανακατεύω απαλά να πάει παντού.
  7. Βάζω το μίγμα στη φόρμα του και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά.
  8. Όταν περάσει η ώρα και το κέικ έχει ψηθεί, έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και με ένα μαχαίρι βλέπουμε ότι είναι και εσωτερικά ψημένο, το βγάζουμε από το φούρνο. Αφού περάσουν 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει πλήρως.
  9. Τοποθετούμε την σχάρα μέσα σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα μεταξύ τους.
  10. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φτιάχνω το γλάσο μου. Ρίχνω όλα τα υλικά μέσα και ανακατεύω να διαλυθούν. Βάζω σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν και να ενωθούν. Κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω λίγο να κρυώσει και να γίνει πιο παχύρευστο.
  11. Τότε περιλούζω με αυτό από πάνω το κέικ, κοσκινίζω λίγη άχνη ζάχαρη και ραντίζω με λίγη τρούφα από πάνω.
  12. Αφήνω να κρυώσει και σερβίρω. 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!