Gazpacho και
νηστίσιμο σκορδόψωμο

 

Τέλειο πρώτο πιάτο ή ελαφρύ γεύμα, γεμάτο φρεσκάδα με τα αρώματα της όμορφης γειτονιάς της Μεσογείου.

Η κρύα Ισπανική ντοματόσουπα δροσίζει τους κάτοικους της ζεστής Ανδαλουσίας και συνοδεύεται με ολόφρεσκο ζεστό ψωμί.

Νηστίσιμο σκορδόψωμο χωρίς βούτυρο με όλη την νοστιμιά και το άρωμα του σκόρδου, ζεστό και μυρωδάτο μόλις βγει από το φούρνο.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
4

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ( ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ):
30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για το gazpacho:

  • 6 ντομάτες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρύο νερό
  • 1 φέτα ψωμί λίγο μπαγιάτικο( ή στην τοστιέρα ) και βρεγμένο στο νερό για 20 λεπτά
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κ. σ. ξύδι 
  • 1 κ. σ. ντοπατοπελτέ
  • ½ μέτριο αγγούρι
  • ½ κ. γ. κύμινο
  • 1 κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • μαύρες ελιές, κρεμμυδάκι, πιπεριά, αγγούρι, ελαιόλαδο και δυόσμο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σκορδόψωμο:

  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • μια χούφτα μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ μπαγκέτα
  • 100 ml ελαιόλαδο
     

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω τη σούπα, βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάω μέχρι να γίνει ένας ομοιογενείς πολτός.
  2. Μεταφέρω το μίγμα σε ένα μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά.
  3. Για το σκορδόψωμο κόβω διαγώνια την μπαγκέτα μου όχι όμως πλήρως ώστε να παραμείνουν ενωμένες οι φέτες.
  4. Σε ένα μπολ βάζω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λιωμένο σκόρδο και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω όλα τα υλικά.
  5. Βάζω κουταλιές της σούπας από το μίγμα ανάμεσα στις φέτες της μπαγκέτας.
  6. Τυλίγω το ψωμί με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα πασπαλίσω το υπόλοιπο μίγμα πάνω του.
  7. Το ψήνω στο φούρνο στους 180* C για 10 λεπτά και έπειτα ανοίγω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!