Χαλβάς σιμιγδαλένιος αριστούργημα

 

Να και ενα νηστίσιμο γλυκό με όλη τη γεύση και που μπορεί να γλυκάνει πολύ κόσμο με μισή προετοιμασία. Φτιάξε το ευκολα για πάρτυ ή την οικογένεια ή κάνε τη μισή δόση ή το 1/4 αν είσαι μόνος.

Νόστιμος με άρωμα πορτοκαλιού, κανέλας και γαρύφαλλου αλλά και προσθήκη ξηρών καρπών όπως οι σταφίδες και αμύγδαλα δίνουν την τραγανή υφή τους και προσθέτουν στην διακόσμηση του.

Χαλβά συναντάμε σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη hulw (χαλβά) και υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα την πρώτη ύλη σιμιγδάλι, νισεστέ ή ταχίνι, το λίπος ελαιόλαδο, βούτυρο και τις γλυκαντικές ουσίες ζάχαρη, πετιμέζι, μέλι ή χαρουπόμελο, που χρησιμοποιούν.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ – 1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ 

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 3 γαρύφαλλα
  • φλούδα πορτοκαλιού
  • 1450 ml νερό
  • 260 ml ελαιόλαδο
  • 555 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ. σ. μέλι
  • τρίμα πορτοκαλιού
  • 95 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 30 γρ. σταφίδες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη προσθέτω το στικ κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα γαρύφαλλα, τη φλούδα πορτοκαλιού και το νερό. Τα αφήνω να βράσουν για δύο λεπτά και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Τότε ρίχνω το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί.
  3. Βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω κουταλιές – κουταλιές το σιρόπι που έφτιαξα και το χυμό πορτοκαλιού.
  4. Το βάζω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει (προσοχή μην κολλήσει στον πάτο).
  5. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το τρίμμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και το μέλι ανακατεύοντας να πάνε παντού.
  6. Σκεπάζω την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας και το καπάκι από πάνω αφήνοντας το για πέντε λεπτά.
  7. Βρέχω μια φόρμα με νερό, ρίχνω το χαλβά μέσα πιέζοντας τον καλά. Αφήνω εκεί να κρυώσει καλά.
  8. Αναποδογυρίζω τον χαλβά σε μια πιατέλα, γαρνίρω με τρίμμα πορτοκαλιού και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΝ!