Καρυδόπιτα με κρέμα

 

Αφράτη, σιροπιαστή καρυδόπιτα γεμάτη χοντροκομμένα καρύδια με μια στρώση απολαυστικής βουτυρένιας κρέμας από πάνω.

Πλούσια και χορταστική ένα κομμάτι σε ικανοποιεί πλήρως ειδικά όταν η κρέμα που την καλύπτει αναμιγνύεται με το γλυκό συμπληρώνοντας ιδανικά το ένα το άλλο.

Εύκολη στην παρασκευή της, σίγουρη η επιτυχία της. Απλά φτιάξε την!
 


Ε128-Καρυδόπιτα-με-κρέμα-ΦΒ-DSC_0236.jpg

ΜΕΡΙΔΕΣ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
3 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι:

  • 290 γρ ζάχαρη
  • 360 ml νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • χυμό ½ φρέσκου λεμονιού

Για την καρυδόπιτα:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • ½ χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 110 γρ χοντροκομμένα καρύδια
  • ½ κγ κανέλα σκόνη
  • ¼ κγ γαρύφαλλα σκόνη
  • 4 αυγά
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 30 ml κονιάκ ή ρακή
  • ¼ κγ μαγειρική σόδα
  • 250 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα:

  • 2 αυγά
  • 65 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ ζάχαρη
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 720 ml γάλα ζεστό
  • 20 γρ βούτυρο

Για γαρνίρισμα:

  • 25 γρ χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι βάζω σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το νερό, το στίκ κανέλας και το χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Βγάζω το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
  2. Για το γλυκό χωρίζω τα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια.
  3. Χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τα καρύδια, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
  5. Στον μπολ του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη να λιώσουν και να πάρουν ένα παστέλ κίτρινο χρώμα.
  6. Προσθέτω το μείγμα με το ελαιόλαδο και τα καρύδια.
  7. Ρίχνω τη σόδα στο κονιάκ και τα ενώνω στο μείγμα.
  8. Τέλος αφού αναμείξω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
  9. Βγάζω το μπολ από το μίξερ και με μια μαρίζ προσθέτω σε δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην χάσει τον όγκο του το μείγμα.
  10. Το ρίχνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου  28 εκ και το ψήνω στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180*C για περίπου 30 λεπτά.
  11. Μόλις το χρώμα του γίνει χρυσαφί και η οδοντογλυφίδα που το τσιμπήσω βγει καθαρή, είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 2 – 3 λεπτά να κρυώσει.
  12. Το λούζω με το κρύο σιρόπι και το αφήνω για περίπου 1 ώρα να το απορροφήσει όλο.
  13. Όταν περάσει αυτό το διάστημα φτιάχνω την κρέμα χτυπώντας τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν σε μια κατσαρόλα.
  14. Αναμιγνύω το αλεύρι με τη ζάχαρη και τα ρίχνω στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  15. Προσθέτω τη βανίλια και αφού έχω ζεστάνει το γάλα (όχι καυτό), το βάζω σταδιακά στο μείγμα.
  16. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα απαλά συνεχώς (γιατί είναι εύκολο να κολλήσει στον πάτο), μέχρι η κρέμα να πήξει. Όταν στέκεται πλέον στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη, την βγάζω από την φωτιά, τις προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας το να λιώσει και την ρίχνω πάνω από την καρυδόπιτα.
  17. Πασπαλίζω από πάνω με τα καρύδια και αφήνω για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει τελείως το γλυκό για να μπορέσω να το κόψω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!