Γιαουρτλού κεμπάπ
με τα όλα του

 

Το κεμπάπ γιαουρτλού είναι πασίγνωστο φαγητό του δρόμου πολίτικης – τουρκικής προέλευσης, μερακλίδικό και πολύ δυνατό. Γεμάτο μπαχαρικά που το κάνουν εκρηκτικό γι’ αυτό το λατρεύουν όσοι αγαπούν το αρνί, το γιαούρτι και την πίτα.

Ο συνδυασμός του με το γιαούρτι δεν είναι τυχαίος αφού χρειάζεται την δροσιά του για να ισορροπήσουν οι γεύσεις του. Έχει φανατικό κοινό και το βρίσουμε σε όλο τον κόσμο πια.

Εύκολο στην παρασκευή του απαιτεί μόνο κιμά, δυνατά μπαχαρικά και γιαούρτι.

Σήμερα οι νικητές των Food Blog Awards του ΒΗΜΑgourmet γιορτάζουμε τα βραβεία μας διαδικτυακά με ένα εορταστικό αφιέρωμα σε ένα Ελληνικό και αγαπημένο υλικό το γιαούρτι. Επεσκέφθητε και τα υπόλοιπα μπλόγκ να γιορτάσουμε μαζί:

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 – 7 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. κιμά αρνίσιο, από σπάλα
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, διπλοαλεσμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 1 κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ½ κ. γ. τσεσμένι
  • ½ κ. γ. κύμινο
  • ½ κ. γ. μπαχάρι
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • ¼ κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. σ. γιαούρτι
  • 1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο

Για την σάλτσα γιαουρτιού:

  • 350 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ. σ. ξύδι λευκό
  • ½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ. γ. σουμάκ (ή 1 κ. γ. χυμό λεμονιου)
  • ¼ κ. γ. πιπερόκαμα από πιπεριά Φλωρίνης
  • ¼ κ. γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κ. γ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

  • Πίτες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζω τον αρνίσιο και το μοσχαρίσιο κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ψιλοκομένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά Φλωρίνης και όλα τα μπαχαρικά. Συνεχίζω με το μαϊντανό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο αναμιγνύοντας τα όλα καλά με τα χεριά μέχρι να γίνει ένα μίγμα μαλακό και ομοιογενές.

  2. Το σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.

  3. Για να το συνοδεύσω σε ένα μπολ με γιαούρτι προσθέτω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπερόκαμα, το σουμάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο ανακατεύοντας καλά. Το σκεπάζω κι αυτό με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα κεμπάπ.

  4. Ανάβω τα κάρβουνα ή την γκριλιέρα στην κουζίνα. Βγάζω το μίγμα του κεμπάπ από το ψυγείο και παίρνοντας κάθε φορά μια χούφτα από αυτό, το πλάθω μπαλίτσα πρώτα και έπειτα το περνάω σε σούβλα πλακέ που πιέζοντας το με τα δάχτυλα το  τυλίγω γύρο της.

  5. Κάθε κεμπαπ το κάνω περίπου 10 εκ μήκος.

  6. Τα ψήνω για 25 λεπτά στα κάρβουνα γυρίζοντας τα πλευρά ενδιάμεσα.

  7. Ψήνω και τις πίτες μετά.

  8. Τα σερβίρω αμέσως μαζί με την σάλτσα γιαουρτιού και τις πίτες. 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!