Κεφτέδες με μπακαλιάρο

 

Πορτογαλική συνταγή για κεφτέδες μπακαλιάρου, με τραγανή κρούστα εξωτερικά και από μέσα αφράτοι σαν λουκουμάδες.

Η διαφορά τους είναι στην μαρέγκα που τους δίνει όγκο, τους κάνει αφράτους και λαχταριστούς.
 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
35 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου
  • 160 γρ πατάτες
  • 2 αυγά, χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη ή ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • ½ κγ θυμάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½ κγ αλάτι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 50 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα σκεπάζω με νερό και τα αφήνω να βράσουν για 7 – 10 λεπτά. Τα στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  2. Σε άλλο κατσαρολάκι βάζω τις καθαρισμένες πατάτες σε κομμάτια, τις σκεπάζω με νερό και τις βράζω για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Τις ρίχνω στο μούλτι και τις αλέθω.
  4. Χωρίζω τα αυγά, τους κρόκους από τα ασπράδια και τα τελευταία τα χτυπάω σε μαρέγκα με το μίξερ.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τον πουρέ πατάτας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τους κρόκους, τις 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  6. Προσθέτω σε δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά για να μην χαθεί ο όγκος του μίγματος. Το μείγμα θα είναι σαν σφιχτός χυλός και όχι στερεό.
  7. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάλω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  8. Ζεσταίνω ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια- υψηλή φωτιά και ρίχνω κουταλιές από το μείγμα σχηματίζοντας τους κεφτέδες. Αφήνω για 7 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους γυρίζω κι από την άλλη πλευρά για άλλα 5 λεπτά περίπου να τηγανιστούν.
  9. Τους βγάζω πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  10. Σερβίρω αμέσως
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟΥΣ!