Ανατολίτικο κιουνεφέ

 

Σιροπιαστό κιουνεφέ το γλυκό της ανατολής, με σιροπιαστό κανταΐφι και ζεστό μαστιχωτό ζεστό τυρί στη μέση. Από πάνω το συμπληρώνει το τραγανό φιστίκι Αιγίνης.

Απλό στην παρασκευή του, εντυπωσιακό σε γεύση.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 – 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΟΣ:
1 ΩΡΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ κανταΐφι
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 130 γρ μοτσαρέλα, σε κομμάτια
  • φιστίκι Αιγίνης, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 210 ml νερό
  • ¼ χυμό λεμονιού

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, με το νερό, το χυμό ¼ λεμονιού και την κούπα που λεμονιού και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά.
  2. Βγάζω από τη φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Με τα δάχτυλα « ξάνω » το κανταΐφι, ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες του. Έπειτα τις κόβω σε μικρά κομμάτια και τις ανακατεύω με το λιωμένο βούτυρο.
  4. Τυλίγω με αλουμινόχαρτο τη φόρμα 17 εκ και την αλείφω εσωτερικά με λίγο βούτυρο.
  5. Βάζω τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι (100 γρ) και το πιέζω δυνατά να συμπιεστεί με τη βοήθεια ενός ποτηριού.
  6. Πάνω του τοποθετώ τις φέτες τις μοτσαρέλας ώστε να γεμίσουν το εσωτερικό του.
  7. Σκεπάζω με το υπόλοιπο κανταΐφι πάλι με την ίδια διαδικασία, συμπιέζοντας το.
  8. Το ψήνω στο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
  9. Μόλις το βγάλω από το φούρνο, το λούζω με το κρύο σιρόπι, αφήνω 5 λεπτά να απορροφηθεί και πασπαλίζω με λίγο θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης.
  10. Το σερβίρω αμέσως ζεστό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!