ΟΙ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 
 

Το κατάλευκο παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας που σηματοδοτεί τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Αφράτοι κουραμπιέδες που κάνουν τα παιδιά να λατρεύουν τις γιορτές, λευκοί σαν τις χιονισμένες βουνοκορφές. Βουτυράτοι με το τραγανό αμύγδαλο να δίνει μια μοναδική υφή και γεύση. Όπου και να στρωθούν εντυπωσιάζουν και ομορφαίνουν το μέρος .


Η γιαγιά Ειρήνη δεν είναι πια μαζί μας, άλλα αυτή η κλασική συνταγή της, μας κρατάει κάθε χρόνο συντροφιά και την θυμίζει με νοσταλγία. Από τότε, άλλαξαν πολλά, μονάδες μέτρησης, φούρνοι... όμως η παράδοση κρατά ακόμα γερά και περνά από γενιά σε γενιά. Δεν θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας αυτή την απλή συνταγή που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας δίνοντας χαρά στην οικογένεια και τους φίλους του.

 
 

ΜΕΡΙΔΕΣ:34κουραμπιεδάκια

ΥΛΙΚΑ

  • 220 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 330 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα με το φλούδι, χοντροκομμένα
  • ½ ποτήρι του νερού (125 ml) + 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι (50 ml) κονιάκ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό 
  • άχνη ζάχαρη (για το πασπάλισμα)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Σ’ ένα μπολάκι βάζω τη μαργαρίνη και το βούτυρο, τα λιώνω είτε στο φούρνο μικροκυμμάτων είτε στο φούρνο είτε σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνω το μίγμα να κρυώσει και να πήξει.
  2. Εν τω μεταξύ απλώνω τα αμύγδαλα (ψίχα) πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη καλά. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.
  3. Τα βούτυρα έχουν πήξει, τα βάζω σε μπολ του μίξερ και τα χτυπώ ν’ αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού έχω διαλύσει τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μίγμα. Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα. Τώρα βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μίγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 180 βαθμούς C. Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  5. Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.
  6. Αν το γλυκό δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένο τάπερ. 

 

TIPS:

  • Αν αποθηκεύσουμε τους κουραμπιέδες, μετά όταν τους σερβίρουμε τους κοσκινίζουμε πάλι με λίγη άχνη.
  • Μπορούμε να τους σερβίρουμε και μέσα σε χάρτινα πιατάκια.