Πασχαλινή κρεατότουρτα

 

Μοναδική κρεατότουρτα Χανίων με τραγανό φύλλο, ντόπια τυριά και φυσικά αρνάκι.

Παραδοσιακή πίτα για την μέρα του Πάσχα που φτιάχνουμε στην Κρήτη, γεμάτη και εντυπωσιακή για την γιορτινή μέρα για να τους χορτάσει όλους.

Τα τυριά της εποχής συναγωνίζονται το νόστιμο αρνάκι και τα μυρωδικά συμπληρώνουν, αυτή την διαφορετική «τούρτα».
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 10 ΛΕΠΤΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 10 ΛΕΠΤΑ 
 

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 180 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο
  • 250 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κγ αλάτι
  • 550 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1000 – 1200 γρ αρνί
  • 450 γρ ανθότυρος ξερός, τριμμένος
  • 450 γρ ξινομυζήθρα νωπή, στραγγιγμένη
  • 150 γρ γραβιέρα, σε κομμάτια
  • 80 ml ζωμό κρέατος
  • 2 ΚΣ βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο
  • 1 κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • ½ κγ κανέλα
  • 3 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάω πλένοντας το αρνί και έπειτα το κόβω σε κομμάτια, το βάζω σε μια κατσαρόλα, σκεπάζω με νερό και το βάζω να βράσει.
  2. Όταν αρχίσει ο βρασμός αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό που βγαίνει από το κρέας στην επιφάνεια, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το αρνί να βράσει για περίπου μια ώρα.
  3. Το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει, αφαιρώ όλα τα κόκκαλα και το ψαχνό το κόβω σε κομματάκια.
  4. Για το φύλλο σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το νερό, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, αλάτι, το γιαούρτι και έπειτα σταδιακά το αλεύρι.
  5. Τη σκεπάζω με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνω να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί το κρέας.
  6. Παίρνω από τη ζύμη τα 2/3 και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω ώστε το φύλλο να σκεπάζει την διάμετρο του ταψιού και τα τοιχία του.
  7. Την μεταφέρω στο ταψί που έχω προηγουμένως βουτυρώσει και φροντίζω να ακουμπήσει καλά στις γωνίες περιμετρικά.
  8. Απλώνω τη μισή ποσότητα από τον τριμμένο ανθότυρο, τη μισή ποσότητα από την ξινομυζήθρα και τα μισά κομμάτια τις γραβιέρας.
  9. Ρίχνω το κρέας σε στρώση και το αλατίζω ελαφριά.
  10. Συνεχίζω πάλι με την ίδια σειρά και βάζω τα τυριά, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, γραβιέρα.
  11. Ραντίζω με το πιπέρι, την κανέλα, τον δυόσμο, το βούτυρο και το ζωμό από το κρέας που έχω στραγγίξει.
  12. Κόβω περιμετρικά την ζύμη που έχει περισσέψει και απλώνω από πάνω το υπόλοιπο φύλλο που ανοίγω στην περίμετρο του ταψιού.
  13. Με μια σπάτουλα, ξεκολλάω λίγο τα τοιχία και σπρώχνω το από πάνω φύλλο προς τα μέσα να κλείσει η πίτα.
  14. Χτυπάω ένα αυγό με 1 κγ νερό και το αλείφω από πάνω.
  15. Πασπαλίζω με λίγο σουσάμι και ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στην κατώτερη σχάρα. Ρυθμίζω στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Αν πάρει χρώμα από πάνω σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
  16. Αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!