ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΩΣ

 

Υπάρχουν οι μέρες που θέλω να τσιμπήσω κάτι παρέα με ένα ποτάκι. Αυτές οι τραγανές κροκέτες ελιάς γεμιστές με φέτα παρέα με την πικάντικη μουσταρδένια σως, μπορούν να συνοδεύσουν από τσίπουρο – ρακί μέχρι μπύρα και υπόξινα κοκτέιλς.

Οι κροκέτες ελιάς ειναι τέλειος μεζές για ένα ποτό. 

Οι κροκέτες ελιάς ειναι τέλειος μεζές για ένα ποτό. 


ΜΕΡΙΔΕΣ : 20 ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τις κροκέτες :

  • 20 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 30 γρ. φέτα
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 αβγό, χτυπημένο
  • ¼ κούπας αλεύρι
  • ¼ κούπας θρυμματισμένη κρίθινη κουλούρα
  • ¼ κούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την πικάντικη σως :

  • 1/3 κούπας μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μικρό πιάτο λιώνω την φέτα με το πιρούνι, προσθέτω την 1 κ.γ. ελαιόλαδο και ομογενοποιώ το μίγμα. Το βάζω σε ένα κορνέ ( με μύτη μικρότερη του ανοίγματος της ελιάς ) ή σακούλα πλαστική ανοίγοντας με το ψαλίδι μια τρυπούλα στην μια γωνιά (πάλι μικρότερη από το άνοιγμα της ελιάς ). Γεμίζουμε τις ελιές με το μίγμα μας.
  2. Βάζουμε στην σειρά 4 μπολ με το χτυπημένο αβγό, με το αλεύρι, με το θρυμματισμένο παξιμάδι και με την τριμμένη παρμεζάνα αντίστοιχα. Παίρνουμε μια ελιά κάθε φορά την εμβαπτίζουμε με τη σειρά στο αλεύρι – αβγό – παξιμάδι – αβγό – παρμεζάνα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  3. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με 1 κούπα ελαιόλαδο και όταν κάψει ( ζεσταθεί αρκετά ) το λάδι ρίχνουμε λίγες λίγες τις παναρισμένες ελιές μέσα. Αφήνουμε 1 λεπτό και μετά ανακινούμε να χρυσίσουν γύρο γύρο, τις αφαιρούμε από το κατσαρολακι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας πάνω.
  4. Αφού συνεχίσουμε και ολοκληρώσουμε με όλες τις ελιές και οι κροκέτες μας είναι έτοιμες ετοιμάζουμε την πικάντικη σως. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά : μαγιονέζα – μουστάρδα – χυμό λεμονιού – πάπρικα – λιωμένο σκόρδο, και ανακατεύουμε καλά το μίγμα μας.
  5. Σερβίρουμε τις κροκέτες κρύες μαζί με ένα μπολ με τη σως δίπλα.