Λαβράκι στο φούρνο

 

Λαβράκι στο φούρνο με λαχανικά και κόκκινη σάλτσα. 

Ένα φαγητό πλήρες, με γεύση και άρωμα καλοκαιριού.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ (2) λαβράκια ή κολιούς 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • τζίντζερ ξυσμένο 
  • ½ λεμονιού ξύσμα
  • ½  λεμονιού το χυμό
  • 2 πατάτες σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα οριζόντια
  • 2 καρότα, κομμένα οριζόντια

Για τη σάλτσα:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ή λιωμένη
  • 30 ml κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • ¼ κγ αλάτι 
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ½ κγ κουρκουμά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω, πλένω τα ψάρια. 
  2. Ανοίγω την κοιλιά τους και ρίχνω από ½ πρέζα αλάτι, ρίγανη, τζίντζερ ξυσμένο και ξύσμα λεμονιού.
  3. Τα  ραντίζω με το χυμό ½ λεμονιού, τα σκεπάζω και τα βάζω στο ψυγείο.
  4. Για τη σάλτσα σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να μαραθεί για 2 λεπτά, ρίχνω το σκόρδο, τα σβήνω με κρασί και προσθέτω την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και τον μαϊντανό.
  5. Τα αφήνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βράζουν για 15 λεπτά.
  6. Αλείφω με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο τις ροδέλες πατάτας και ραντίζω με αλάτι. 
  7. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο το ταψί, στρώνω τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα καρότα.
  8. Από πάνω πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 ΚΣ ελαιόλαδο και το 1/3 της σάλτσας.
  9. Ραντίζω με λίγο νερό και τα βάζω στο φούρνο στους 200*C για 1 ώρα και 20 – 30 λεπτά, να έχουν σχεδόν ψηθεί οι πατάτες.
  10. Βγάζω από το φούρνο, τοποθετώ πάνω τους τα ψάρια και τα σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα.
  11. Ρίχνω πάλι λίγο ελαιόλαδο, συμπληρώνω με νερό στο ταψί και τα βάζω πάλι στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά, με αλουμινόχαρτο σκεπασμένο το ταψί.
  12. 10 λεπτά πριν ετοιμαστεί, βγάζω το αλουμινόχαρτο.
  13. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!