Λεμονάτο σπανακόρυζο

 

Εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ το σπανακόρυζο με τη λεμονάτη ντελικάτη γεύση του ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας.

Θωρακίζει τον οργανισμό μας, προσθέτοντας βιταμίνες Α,Β,C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Η γλυκιά του γεύση, με κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο συμπληρώνει το ρύζι δημιουργώντας ένα πιάτο που λίγοι του αντιστέκονται.

Προσωπικά το γνώρισα μεγάλη στην περίοδο των σπουδών μου στην Αθήνα, καθώς δεν το έφτιαχνε η μητέρα μου στο σπίτι. Το λάτρεψα αμέσως κι από τότε δεν το αποχωρίστηκα ποτέ.

Κατάλληλο τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα για να σπάει τη ρουτίνα των περιεκτικών, πλούσιων φαγητών.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ σπανάκι, καθαρισμένο
  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 – 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • ½ - 1 φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 450 ml νερό ζεστό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω καλά (τουλάχιστον 3 φορές) και καθαρίζω το σπανάκι απομακρύνοντας τα χοντρά κοτσάνια του, το στραγγίζω και το χοντροκόβω.
  2. Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά ζεσταίνω ½ ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω σε αυτό το κρεμύδι.
  3. Βάζω όσο σπανάκι χωράει, κλείνω το καπάκι και αφήνω 1 -2 λεπτά να μαραθεί και να «κάτσει».
  4. Προσθέτω και το υπόλοιπο σπανάκι, σκεπάζω πάλι με το καπάκι για άλλα 1 -2 λεπτά.
  5. Ανοίγω το καπάκι, ρίχνω το ρύζι, 1 – 2 ΚΣ ελαιόλαδο, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι.
  6. Ρίχνω σταδιακά ζεστό νερό μέχρι να ψηθεί το ρύζι και σκεπάζω την κατσαρόλα αφήνοντας μια χαραμάδα να φεύγει ο ατμός.
  7. Όταν βράσει το ρύζι περίπου μετά από 15 λεπτά, προσθέτω το λεμόνι, δοκιμάζω να δω αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι, αν χρειαστεί προσθέτω και το βγάζω από τη φωτιά.
  8.  Σερβίρω αμέσως παρέα με φρέσκο ψωμί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!