Λυχναράκια:
τα γλυκά Κρητικά καλιτσούνια
του Πάσχα

 

Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να έρθεις στην Κρήτη και να μην δοκιμάσεις καλιτσούνια. Είναι το κατεξοχήν γλυκό του Πάσχα.

Υπάρχουν πολλών ειδών καλιτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια, που θα φτιάξω σήμερα και τα ανεβατά. Τα πρώτα είναι πιο γρήγορα στην παρασκευή τους γιατί δεν έχουν καμιά χρονοβόρα διαδικασία όπως θα δείτε και μόλις συνηθίσει κανείς τα φτιάχνει τις ¨πιέτες¨ είναι παιχνιδάκι. Τα ανεβατά είναι πιο μπελαλίδικα, όχι από άποψη παρασκευής τους αλλά όπως λέει και η ονομασία τους είναι ανεβατά δηλαδή πρέπει να περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

Από την άλλη μεριά της Κρήτης, στα Χανιά συναντάμε τα αλμυρά καλιτσούνια, που έχουν χόρτα και γίνονται είτε στο φούρνο είτε τηγανιτά, μοιάζουν με χορτοπιτάκια.


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
27

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
55 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. γλυκιά μυζήθρα, καλά στραγγισμένη
  • 2 κ. σ. γεμάτες ζάχαρη
  • ½ αυγό, χτυπημένο (το χτυπάω και χρησιμοποιώ το μισό για τη γέμιση και το άλλο μισό για επάλειψη των καλιτσουνιών)

Για τη ζύμη:

  • 63 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 62 ml γάλα
  • ½ βανίλια
  • 10 γρ, μπέικιν πάουντερ
  • 375 γρ. αλεύρι μαλακό
  • ½ αυγό, χτυπημένο
  • λίγη κανέλα, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Η μυζήθρα πρέπει να την έχω στραγγίξει καλά 2 - 3 μέρες νωρίτερα αφού την βάλω πάνω από φρυγανιές με χαρτί κουζίνας, την σκεπάσω και την διατηρώ στο ψυγείο.
  2. Για να φτιάξω την γέμιση λιώνω την μυζήθρα με το πιρούνι και προσθέτω την ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύω το μίγμα.
  3. Για τη ζύμη χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει, προσθέτω τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα και τη βανίλια. Αν χρησιμοποιήσω μίξερ, αλλάζω και βάζω το εξάρτημα για ζύμωμα. Αφού αναμίξω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, το ρίχνω κι αυτό σταδιακά στο μπολ και ενσωματώνω μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πλέον στα χέρια.
  4. Συνεχίζω το ζύμωμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού πάρω μια μικρή δόση από τη ζύμη ανοίγω κάθε φορά ένα ένα το φύλλο για κάθε καλιτσούνι. Με τον πλάστη ανοίγω την ζύμη σε πάχος 2 χιλ περίπου και με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκ κόβω το φύλλο στρογγυλό.
  5. Το παίρνω στο χέρι μου και με ένα μαχαίρι επάλειψης( με στρόγγυλη άκρη )απλώνω στη μέση του περίπου ένα κ. σ. από τη γέμιση της μυζήθρας. Απλώνω τη γέμιση σε μορφή πυραμίδας σχηματίζοντας ένα βουναλάκι στη μέση και σβήνοντας προς τις άκρες. 
  6. Αρχίζω να δημιουργώ τις πιέτες πιέζοντας με τα δύο μου δάχτυλα τη ζύμη προς το κέντρο του καλιτσουνιού. Συνεχίζω με τις επόμενες δημιουργώντας συνολικά 7 – 8 πιέτες σε κάθε καλιτσούνι.
  7. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί αφήνοντας 3 εκ απόσταση μεταξύ τους γιατί θα «απλώσουν». Με ένα κουταλάκι του γλυκού αλείφω απαλά με λίγο χτυπημένο αυγό την μυζήθρα που φαίνεται και πασπαλίζω με λίγη κανέλα.
  8. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C, ανεβοκατεβάζοντας τα ταψία στο φούρνο μετά τα 15 λεπτά.
  9. Βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!

Τιπ:
-    Τα αποθηκεύω σε καλά κλεισμένο κουτί στο ψυγείο.
-    Μπορώ να τα φυλάξω και στην κατάψυξη.
-    Όταν να βγάλω από το ψυγείο ή την κατάψυξη για να γίνει πάλι η ζύμη τους τραγανή τα βάζω στον φούρνο, στον αέρα για 5 λεπτά στους 180*C.