Μαραθόπιτες

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more.

 

Άλλη μια ανεπανάληπτη Κρητική πίτα τόσο ξεχωριστή, σε ατομικό μέγεθος.

Απλή, γεμάτη αρωματικά χόρτα με λεπτό και τραγανό φύλλο.

Για να μυρίζει όλη η κουζίνα φύση!
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
10 ΠΙΤΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ 
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 250 ml νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κγ αλάτι
  • 520 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 ματσάκια (360 γρ) μάραθα, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι (50 γρ) μυρώνια
  • 1 ματσάκι (125 γρ) καυκαλήθρες
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζω με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Για την γέμιση σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για ένα λεπτό τα κρεμμύδια. 
  3. Προσθέτω τα μάραθα και τα αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Τότε ρίχνω τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες, συμπληρώνω άλλες 2ΚΣ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω για 20 λεπτά να μαλακώσουν και να τηγανιστούν.
  4. Χωρίζω τη ζύμη σε 20 ίσες μπάλες. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω την πρώτη, λεπτή σε διάμετρο περίπου 18 εκ (όσο ένα πιάτο του φρούτου) και την κόβω.
  5. Στη μέση της βάζω 3 ΚΣ από τη γέμιση και τις απλώνω αφήνοντας περιμετρικά κενό. Με ένα πινέλο αλείφω την περίμετρο της με λίγο νερό.
  6. Ανοίγω όμοια την δεύτερη μπάλα ζύμης και καλύπτω την πρώτη. Με τη βοήθεια ενός πιάτου κόβω πάλι την περιφέρεια στο ίδιο μέγεθος με την πρώτη και με τα δάχτυλα και τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού κολλάω καλά τις δύο ζύμες να ενωθούν (για να μην ανοίξουν όταν θα τηγανιστούν).
  7. Αφού ετοιμάσω όλες τις πίτες σχηματίζοντας 10, βάζω στο τηγάνι ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
  8. Τότε μειώνω λίγο την ένταση του και μια μια τηγανίζω τις πίτες αφήνοντας τις 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  9. Βγάζω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  10. Σερβίρονται τόσο ζεστές όσο και κρύες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!