Ήδη από τα παιδικά μας χρόνια η μαρμελάδα αποτελεί για όλους αναπόσπαστο κομμάτι των πρωινών αναμνήσεων μας. Συνοδεύει συνήθως το πρωινό μας, δίνοντας μας γλύκα και ενέργεια. Δεν περιέχει λιπαρά μόνο ζάχαρη και φρούτα. 

Τι καλύτερο λοιπόν από μια σπιτική μαρμελάδα από τα χεράκια μας, γλυκιά, γευστική και πλούσια σε φρούτα. Αν αυτά προέρχονται από δικά μας δέντρα ακόμα καλύτερα. Μόνο με τρία υλικά μπορούμε να την αποθηκεύσουμε για όλη τη χρονιά επιλέγοντας φρούτα της αρεσκείας μας. Ιδανικά είναι τα εποχικά ώριμα φρούτα.

[bsa_pro_ad_space id=4]





ΜΕΡΙΔΕΣ:
2350 ΓΡ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 2.100 γρ. ώριμα βερίκοκα
  • 50 ml νερό
  • 1880 γρ. ζάχαρη (ίση ποσότητα με τα πολτοποιημένα φρούτα)
  • 1 λεμόνι, το χυμό του
  • βάζα, για αποθήκευση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω τα πλυμένα βερύκοκα, κόβοντας τα στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι, το κοτσάνι τους και καθαρίζοντας εξωτερικά τυχών στίγματα ή σημάδια.
  2. Τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω το νερό και τα βάζω σε σιγανή φωτιά να βράσουν, με κλειστό το καπάκι, και να μαλακώσουν ανακατεύοντας. Μόλις μαλακώσουν και τα πιο σκληρά κομμάτια, τα κατεβάζω από τη φωτιά και τα πολτοποιώ στο μπλέντερ.
  3. Μετράω τον πολτό τους και τον βάζω πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτοντας ίση ποσότητα με αυτόν σε ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και βάζω το μίγμα σε μέτρια- χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.
  4. Ωστόσο βάζω ένα πιάτο στο ψυγείο. Σε περίπου 15 λεπτά το μίγμα έχει αρχίσει να βράζει, αφαιρώ τον αφρό που βγάζει στην επιφάνεια και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράζει για περίπου 1,5 ώρα με ανοιχτό το καπάκι . Όσο περνάει η ώρα η μαρμελάδα γίνεται όλο και πιο πηχτή και χρειάζεται συχνότερο ανακάτεμα για να μην κολλήσει. 
  5. Μετά την 1,5 ώρα, βγάζω το πιάτο από το ψυγείο και ρίχνω σε αυτό μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα. Αφήνω λίγο να κρυώσει, γέρνω το πιάτο και αν η μαρμελάδα δεν χύνεται είναι έτοιμη, διαφορετικά την αφήνω λίγο ακόμα και τσεκάρω πάλι σε 10 λεπτά. Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το χυμό ενός λεμονιού και αφήνω να βράσει για άλλα 5 λεπτά. 
  6. Κατεβάζω την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού έχω αποστειρώσει σε βραστό νερό τα βάζα με τα καπάκια τους, τυλίγω σε μια πετσέτα κάθε βάζο και το γεμίζω με μαρμελάδα. Αφήνω ανοιχτά να κρυώσουν και κλείνω με τα καπάκια.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!