Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας

 

Ένα φαγητό για όλη την οικογένεια. Στο ίδιο ταψί μπορούμε να ικανοποιήσουμε εκείνους που νηστεύουν αλλά και τα παιδιά που πρέπει να τα γεύονται όλα.

Νόστιμο και υγιεινό, με τη γλύκα της μελιτζάνας που τους μαγεύει όλους.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τεμαχισμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 – 2 ΚΣ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
  • 1 κγ ζάχαρη
  • 5 ΚΣ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κγ ρίγανη
  • 80 γρ τυρί κασέρι, σε φέτες
  • 30 γρ τυρί κασέρι, τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρώ λίγη ψίχα, να μείνει 1 εκ περιμετρικά.
  2. Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις αλείφω με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο  και τις ψήνω στις αντιστάσεις στους 220*C για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ζεσταίνω 1ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια, μόλις μαλακώσουν ρίχνω το σκόρδο και αφήνω για ένα λεπτό.
  4. Προσθέτω την ντομάτα (αν βάλω και πελτέ τον διαλύω σ’ αυτή), την ψίχα από τις μελιτζάνες κομμένη καρέ (κυβάκια) και τη ζάχαρη.
  5. Ραντίζω με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό για περίπου 20 – 25 λεπτά.
  6. 5 λεπτά πριν ετοιμαστούν προσθέτω τη ρίγανη και το μαϊντανό.
  7. Παίρνω το ταψί και απλώνω μια στρώση από τη γέμιση μαζί με 2 ΚΣ ελαιόλαδο και περίπου 180 ml νερό για να μην κολλήσει και καεί.
  8. Τοποθετώ πάνω στη σειρά τις μελιτζάνες και στις μισές που θα κάνω νηστίσιμες τις γεμίζω με τη σάλτσα ντομάτας. Τις υπόλοιπες βάζω μια φέτα κασέρι, γεμίζω πάλι με τη σάλτσα κι από πάνω γαρνίρω με λίγο τριμμένο τυρί.
  9. Βάζω στο φούρνο πάλι στους 220*C για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να έχουν μαλακώσει τελείως οι μελιτζάνες.
  10. Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω αμέσως με φρέσκο ψωμί και σάλτσα από το ταψί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!