Τα αγαπημένα μας μελομακάρονα κλασικά και με σοκολάτα

 

Χριστούγεννα χωρίς τα αγαπημένα μας μελομακάρονα δεν γίνονται!

Κάθε χρόνο με την ίδια παραδοσιακή συνταγή φτιάχνουμε μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια και μελωμένα, μαζί με τους κουραμπιέδες αποτελούν τα σίγουρα εορταστικά γλυκά μας.

Σε δύο παραλλαγές για να διαλέξουμε και να μην τα βαρεθούμε ποτέ: τα κλασικά και με επικάλυψη σοκολάτας.

Όποια κι αν διαλέξουμε η επιτυχία τους είναι σίγουρη.

 

 

Παλαιότερο πιο αναλυτικό βίντεο:


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
35 - 40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250ml ελαιόλαδο
  • 125 γρ φυτίνη ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125ml χυμό πορτοκαλιού
  • 65 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κρόκο αυγού
  • 750 γρ αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. καρύδια κομμένα κάθετα

Για το μέλωμα:

  • 230 γρ ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 125 ml μέλι

Για το γαρνίρισμα:

  • 250 γρ θρυμματισμένα καρύδια

Με σοκολάτα:

  • 650 γρ κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 3 ΚΣ βούτυρο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το λάδι και το βούτυρο και ανακατεύω (με μια μαρίζ). Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού διαλύω τη σόδα κρατώντας το ποτήρι πάνω από το μπολ γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί ο χυμός, τότε ρίχνω και τον υπόλοιπο μέσα. Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κρόκο του αυγού.
  2. Στο αραιό μείγμα τώρα αρχίζω σταδιακά να προσθέτω το αλεύρι. Πρώτα ρίχνω τα 3 ποτήρια νερού (400 γρ.) και συνεχίζω σιγά – σιγά με την υπόλοιπη ποσότητα. Όταν αρχίζει να σφίγγει το μείγμα και να γίνεται ζύμη αρχίζω να ανακατεύω με το χέρι. Η ζύμη που θα σχηματιστεί τη δοκιμάζω να μπορώ να την πλάσω σε οβάλ σχήμα. Τότε είναι έτοιμη.
  3. Προθερμαίνω το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 180 βαθμούς C και κόβω τα ολόκληρα καρύδια στα 4 κάθετα. Στρώνω λαδόκολλα σε 2 ταψιά και πλάθω τα μελομακάρονα σε οβάλ στενόμακρο σχήμα. Τότε τα γυρίζω ανάποδα προσθέτω στη κάτω τους πλευρά κατά μήκος δύο κομμάτια καρυδιού και στην ξύστρα του τυριού περνάω – κυλάω την μπροστινή πλευρά για να σχηματιστεί το αποτύπωμα της. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα να σταθούν καλύτερα τα καρύδια που θα ρίξω από πάνω. Τα βάζω στο ταψί και τα ψήνω για 25 λεπτά.
  4. Όταν ετοιμαστούν (δεν παίρνουν χρώμα) τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν. Ωστόσο κοπανάω τα καρύδια και φτιάχνω το σιρόπι για να τα μελώσω μόλις κρυώσουν. Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω το νερό, τη ζάχαρη και τα αφήνω να βράσουν για ένα λεπτό. Τότε προσθέτω το μέλι και αφού βράσει κι αυτό για άλλο ένα λεπτό, αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό από την επιφάνεια του. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
  5. Ρίχνω ένα ένα τα μελομακάρονα μέσα με μια τρυπητή κουτάλα, το βυθίζω ολόκληρο μέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό, το στραγγίζω καλά και το τοποθετώ πάλι στο ταψί.
  6. Μόλις μελωθεί κάθε ταψί ραντίζω από πάνω τα μελομακάρονα με θρυμματισμένα καρύδια πιέζοντας ελαφρά με το χέρι στην επιφάνεια τους να κολλήσουν. 
  7. Για να τα καλύψω με σοκολάτα (τα σιροπιάζω αλλά δεν γαρνίρω με καρύδι, τα αφήνω να σταθεί πρώτα το σιρόπι) λιώνω την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μεν –μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και βουτάω ένα ένα το κάθε μελομακάρονο μέσα. Το αφήνω πάλι πάνω στη λαδόκολλα στο ταψί και γαρνίρω με θρυμματισμένο καρύδι.
  8. Αφήνω να κρυώσουν καλά.

TIPS:

  • Το αλεύρι όταν ρίξω τα πρώτα 3 ποτήρια νερού ( 400 γρ.) καλό είναι την υπόλοιπη ποσότητα να τη ρίχνω και να δοκιμάζω αν μπορώ να τα πλάσω, γιατί κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό και μπορεί να υπάρχει διαφορά στην ποσότητα ανά εταιρία.
  • Αν κάνω μεγαλύτερη ποσότητα για να διατηρηθεί ζεστό το σιρόπι μπορώ να το αφήσω στην πιο χαμηλή φωτιά (1) για να διατηρείται ζεστό.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!