Μυρωδάτα μύδια αχνιστά
με τηγανιτές πατάτες

 

Ένα πιάτο που έχουμε παρεξηγήσει γιατί θεωρούμε ότι τα θαλασσινά είναι δύσκολα και ακριβά. Ναι, κάποια ίσως είναι. Η σημερινή συνταγή όμως δε συγκαταλέγεται σε αυτές. Είναι εύκολη, γρήγορη και σε συνδυασμό με τραγανές πατάτες τηγανιτές και λευκό κρασί απογειώνεται το γεύμα μας.

Όλοι όσοι αγαπάτε τα θαλασσινά θα το λατρέψετε! Με τέτοιες γεύσεις μακάρι να είχαμε πιο συχνά σαρακοστή.

Για κρασί εγώ χρησιμοποιώ το βιδιανό γιατί είναι από τις πιο ξεχωριστές ποικιλίες της Κρήτης , όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό ξηρό κρασί θέλετε από την περιοχή σας. 

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μύδια

  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινο τσίλι, καυτερή πιπερίτσα
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
  • χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • ρίγανη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κάτω από τρεχούμενο νερό καθαρίζω τα μύδια. Αφαιρώ φύκια ή πεταλίδες που είναι κολλημένα στο κέλυφος τους και τραβάω κάποια που βγαίνουν από το εσωτερικό τους τραβώντας τα προς την άκρη. Με το μαχαίρι τα ξύνω εξωτερικά ώστε να απομακρυνθούν όλα και να μείνει λείο και γυαλιστερό το όστρακο.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για ένα λεπτό. Προσθέτω το κόκκινο τσίλι, τα στρείδια και λευκό ξηρό κρασί. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να ψηθούν στον ατμό για 4 – 5 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
  3. Κατεβάζω από τη φωτιά, όσα δεν έχουν ανοίξει τα βγάζω, προσθέτω στα υπόλοιπα πιπέρι, μαϊντανό και λίγο βασιλικό, ανακινώντας να πάνε παντού.
  4. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε ροδέλες. Τις βράζω δέκα λεπτά σε βραστό νερό, τις στραγγίζω. Στη συνέχεια τις ρίχνω στο τηγάνι με ηλιέλαιο, σε μέτρια υψηλή φωτιά, για είκοσι λεπτά γυρίζοντας τες μια φορά ενδιάμεσα κι από την άλλη πλευρά.
  5. Όταν ετοιμαστούν τις βάζω πρώτα σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περίσσιο λάδι και κατόπιν σερβίρω γαρνίροντας με χοντρό αλάτι και ρίγανη.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!