ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΠΑΞΙΜΑΔΙ

 
 

Μια τελευταία στάση στο φθινόπωρο που μας αποχαιρετά φτιάχνοντας την νοστιμότερη μηλόπιτα με βιολογικά μήλα και παξιμάδι. Τα μελωμένα μήλα σε συνδυασμό με το βούτυρο, τα καρύδια, τις σταφίδες και το άρωμα της κανέλας δημιουργούν μια υπέροχη γευστική συμμαχία που είναι δύσκολο να της αντισταθείς. Δοκιμάστε τη και θα νιώσετε τα αρώματα της να πλημυρίζουν τον ουρανίσκο σας!

 
 

ΜΕΡΙΔΕΣ : 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 26 εκ.)

  • 8 – 9 μήλα κόκκινα
  • 250 γρ. φυτικό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα + 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κούπα καρύδια
  • ½ κούπας σταφίδες
  • Κανέλα

Για το παντεσπάνι:

  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • ½ κούπας αλεύρι
  • ½ κούπας σταρένιο παξιμάδι, θρυμματισμένο
  • 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Ξύσμα ενός λεμονιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αρχίζουμε καθαρίζοντας τα μήλα και βγάζοντας το κεντρικό τους κοτσάνι. Τα κόβουμε σε ροδέλες του μισού εκατοστού και τα βάζουμε σε ένα μπολ περιχύνοντας τα με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 βαθμούς C. Ξεκινάμε κόβοντας σε κυβάκια το βούτυρο μέσα στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να λιώσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και ραντίζουμε με το 1/3 της ζάχαρης. Στρώνουμε την επιφάνεια του ταψιού με τις ροδέλες των μήλων, γεμίζοντας τα κενά ( τις τρύπες ανάμεσα τους και στο κέντρο τους ) με καρύδια και σταφίδες. Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας τα άλλο 1/3 της ζάχαρης πάνω από τα μήλα και ραντίζουμε με την κανέλα. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση μήλων με το τελευταίο 1/3 της ζάχαρης και τέλος την κανέλα. 
  3.  Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το θρυμματισμένο παξιμάδι ανακατεύοντας τα. Φτιάχνουμε το παντεσπάνι χτυπώντας καλά τα αβγά ν’ αφρατέψουν. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη ανακατεύοντας και συνεχίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Τέλος συμπληρώνουμε κουταλιά κουταλιά από τα κοσκινισμένα αλεύρια μας το μίγμα. Το περιχύνουμε πάνω στο ταψί να πάει παντού και βάζουμε αμέσως στο φούρνο.
  4. Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά μέχρι να δούμε τα μήλα να έχουν μελώσει παίρνοντας σκούρο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και έπειτα από 5 λεπτά με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την περιφέρεια του. Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το ταψί στην πιατέλα. Προσέχουμε μην χυθεί έξω το βούτυρο.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

 

TIPS:

  • Προσπαθούμε οι ροδέλες των μήλων να έχουν το ίδιο πάχος ώστε να μπορούν να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Τελικά χρησιμοποίησα ½ κούπας καρύδια και ¼ κούπας σταφίδες.