Αρωματικά μηλοπιτάκια

 

Από αυτά τα φθινοπωρινά αρωματικά μηλοπιτάκια δεν μένει ούτε ένα!

Με το κατεξοχήν φρούτο της εποχής, τα φρέσκα μήλα φτιάχνω παραδοσιακά ατομικά μηλοπιτάκια άλλα και μια διαφορετική εκδοχή τους για τα παιδιά. 

Μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο, η γέμιση εμπλουτίζεται με καρύδια και σταφίδες, είναι νηστίσιμα και για όλες τις ώρες.

 

 
 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
18 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 – 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 20 ΛΕΠΤΑ

 

  • ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 4 μήλα, κομμένα καρέ
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 1 κγ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 25 γρ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 20 γρ σταφίδες

Για τη ζύμη:

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ρετσίνα ( ή λευκό κρασί)
  • 500 γρ + έξτρα για το άνοιγμα, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για γαρνίρισμα:

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζω τα μήλα, απομακρύνω τον πυρήνα τους και τα κόβω σε κυβάκια, καρέ.
  2. Τα βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  3. Ανακατεύω απαλά κι όταν τα μήλα κατεβάσουν τα υγρά τους δυναμώνω τη φωτιά σε μέτρια. Τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τότε τα κατεβάζω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  4. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, τη ρετσίνα και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι. Μόλις ενωθεί το αλεύρι έχοντας δημιουργήσει μια ομοιογενή αφράτη ζύμη, είναι έτοιμη δεν χρειάζεται παραπάνω ζύμωμα.
  5. Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, της προσθέτω τα χοντροκομμένα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας την.
  6. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια παίρνω λίγη από τη ζύμη και την ανοίγω απαλά με τα χέρια μου, πιέζοντας από το κέντρο προς τα έξω.
  7. Δεν την κάνω πολύ λεπτή, περίπου ½ εκ πάχος και την κόβω σε στρογγυλά σχήματα διαμέτρου 10 εκ περίπου, με ένα κουπ πατ ή το πιατάκι του καφέ. Στην υπόλοιπη ζύμη αν θέλω να φτιάξω παιδικά μηλοπιτάκια κόβω μικρότερης διαμέτρου 6 εκ.
  8. Βάζω από 1 κγ γέμιση σε κάθε στρογγυλό τμήμα ζύμης. Σκεπάζω τη γέμιση διπλώνοντας στα δύο τη ζύμη και κλείνω καλά στην ένωση και τα τοποθετώ στο ταψί.
  9. Για τα παιδικά μηλοπιτάκια πιέζω ένα ξυλάκι στη μέση της στρογγυλής ζύμης, βάζω 1 κγ γέμιση στη μέση του και σκεπάζω με άλλο ένα όμοιο κομμάτι ζύμης και πιέζω στην ένωση. Μπορώ να διακοσμήσω κόβοντας ζύμη σε διάφορα σχέδια (καρδιά, αστεράκι κλπ) και πιέζοντας τα πάνω στην ζύμη.
  10. Με ένα μαχαίρι τρυπάω κάθε μηλοπιτάκι από πάνω για να μπορεί να βγαίνει ο ατμός.
  11. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C  για 35 – 40 λεπτά.
  12. Τα γλυκά δεν παίρνουν χρώμα και αφού τα βγάλω από το φούρνο τα αφήνω περίπου 30 λεπτά να κρυώσουν εντελώς.
  13. Όπως βρίσκονται κρύα στο ταψί τα κοσκινίζω από πάνω με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!