Γιορτινό μοσχάρι με μανιτάρια

 

Μαλακές φέτες μοσχαριού, με σάλτσα και ζουμερά μανιτάρια και καρότα για γαρνίρισμα, αποτελούν ένα γιορτινό φαγητό, εντυπωσιακό και εύκολο στο σερβίρισμα, κατάλληλο και για μπουφέ.

Το συνοδεύουμε ιδανικά με ρύζι για να ολοκληρωθεί το γεύμα ή το δείπνο.

Φυσικά απαραίτητο είναι το φρέσκο ψωμί με το οποίο θα απολαύσουμε την νόστιμη σάλτσα.
 

SQSP-Ε152 Μοσχάρι με μανιτάρια-IMG_0847_new.JPG

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
10 ΦΕΤΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 (1500γρ) μοσχαρίσια σπαλομίτα 
  • ελαιόλαδο
  • 2 ΚΣ βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 πορτοκαλιών το χυμό
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 2 φέτες τζίντζερ
  • 1 κγ κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 λέμονγκρας
  • αλάτι
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια, σε χοντρές φέτες
  • 2 ΚΣ κόρν φλάουρ

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλύνω και ταμπονάρω τη σπαλομίτα με χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει όσο περισσότερο γίνεται εξωτερικά. Την τοποθετώ σε ένα ταψί ή ξύλο κοπής και με σπάγκο ψησίματος την δένω κατά μήκος και κάθετα για να κρατήσει κατά το βράσιμο το σχήμα της.
  2. Σε μια μεγάλη χύτρα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με 1 ΚΣ βούτυρο και βάζω μέσα το κρέας. Το γυρίζω δυο – τρεις φορές από όλες τις πλευρές για να θωρακιστεί εξωτερικά.
  3. Προσθέτω το κρεμμυδάκι ολόκληρο και τα καρότα, τα σοτάρω γυρίζοντας τα μια φορά και σβήνω με το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού.
  4. Ρίχνω 2 φέτες τζίντζερ, τους κόκκους του πιπεριού, το λέμονγκρας, αλατίζω και γεμίζω με βραστό νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους της σπαλομίτας.
  5. Αφήνω να πάρει μια βράση, αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό από την επιφάνεια, κλείνω τη χύτρα και αφού αρχίσει να σφυρίζει, βάζω τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και αφήνω για 45 λεπτά.
  6. Όταν περάσει η ώρα ανοίγω τη χύτρα και βγάζω σε ένα ταψί το κρέας με τα καρότα.
  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με 1 ΚΣ βούτυρο και σοτάρω τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  8. Αφού στραγγίξω 5 κουταλιές της σούπας σερβιρίσματος από το ζουμί της χύτρας σε μια κατσαρόλα, προσθέτω στραγγιχτά (χωρίς να υγρά που έχουν κατεβάσει) τα μανιτάρια.
  9. Αφήνω για 15 λεπτά σε μέτρια – δυνατή φωτιά την κατσαρόλα να βράζει, να ψηθούν τα μανιτάρια και να εξατμιστεί υγρό από το ζουμί.
  10. Σε ένα ποτηράκι με 3 ΚΣ νερό κρύο διαλύω 2 ΚΣ κόρν φλάουρ. Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας να δέσει ελαφριά η σάλτσα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  11. Σε ένα ξύλο κοπής κόβω το σπάγκο από τη σπαλομίτα και στη συνέχεια την τεμαχίζω σε χοντρές φέτες. 
  12. Τοποθετώ τις φέτες με το κρέας στη μέση ενός δίσκου ή μιας οβάλ πιατέλας, γαρνίρω στο πλάι τα μανιτάρια με τα καρότα διακοσμητικά και από πάνω περιλούζω με τη σάλτσα. Γαρνίρω τελειώνοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σε μια διπλανή πιατέλα μπορώ να συνοδεύσω με το ρύζι που έχω φτιάξει με το υπόλοιπο ζωμό της χύτρας.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!