ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 

Πίτα χωριάτικη, πλούσια με το πετιμέζι να της χαρίζει την γλύκα του.
Δημιουργεί μια τραγανή κρούστα εξωτερικά που όταν σπάσει συναντάμε την μαλακή αρωματισμένη με πορτοκάλι  πίτα που την διακόπτουν τα τραγανά καρύδια και οι μαστιχωτές σταφίδες.
Νηστίσιμη στην απλή εκδοχή της ενώ αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 14 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ (ΤΑΨΙ 27εκ.)

  • 250ml (1 κούπα) ελαιόλαδο
  • 300ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ. σ. κανέλα 
  • 2 πρέζες γαρύφαλλο σκόνη
  • 125ml (½ κούπα) + 1 κ. γ. ρακί
  • 170ml χλιαρό νερό
  • 70 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες, τεμαχισμένες
  • 125ml πετιμέζι
  • 200 γρ.+ 1 κ. σ. αλεύρι

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:         1 ½ ΩΡΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:          2 ΩΡΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χοντροκόβω τα καρύδια και τις σταφίδες. Στύβω το χυμό του πορτοκαλιού.
  2. Στο μπολ του μίξερ βάζω το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτω το μισό χυμό πορτοκαλιού και στο υπόλοιπο ρίχνω την σόδα και ανακατεύω πάνω από το μπολ. Ο χυμός πορτοκαλιού θα αφρίσει και μπαίνει κι αυτός στο μπολ ανακατεύοντας. Συνεχίζω με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ρακί, το νερό, το πετιμέζι και τα καρύδια. Τα αναμιγνύω καλά και ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ενώ δουλεύει το μίξερ.
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις και προετοιμάζω με λαδόκολλα το ταψί.
  4. Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις σταφίδες, ραντίζω με 1 κ. γ. ρακί και ανακατεύω με το κουτάλι να υγρανθούν και να μαλακώσουν. Τότε προσθέτω και 1 κ. σ. αλεύρι να κολλήσει πάνω τους και να βοηθήσει τις σταφίδες να μην βυθιστούν στον πάτο της πίτας.
  5. Ρίχνω και τις σταφίδες στο μίγμα ανακατεύω για τελευταία φορά και το μίγμα μπαίνει στο ταψί για να ψηθεί.
  6. Αφού βγάλω την πίτα από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει, αποκολλώ τη λαδόκολλα και αφήνω να περάσουν άλλα 30 λεπτά πριν την κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.