ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΛΑΔΕΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

 

Τα πιο γνωστά τραγανά κουλουράκια εδώ και χρόνια, με λάδι και μπόλικο σουσάμι από έξω. Τέλεια για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το γάλα μας που γίνονται ακόμα καλύτερα όταν τα βουτήξουμε μέσα στο ρόφημα μας.

 

 

Ότι πιο καλό για τον οργανισμό μας με το ελαιόλαδο και το σουσάμι, αρέσουν σε όλες τις ηλικίες και είναι εύκολο να τα πάρουμε μαζί μας για να τα απολαύσουμε στη δουλειά ή στο σχολείο οι μικρότεροι. Τρώγονται όλες τις ώρες και όταν φας το πρώτο είναι δύσκολο να σταματήσεις. Γι’ αυτό στην δόση που βγαίνουν αρκετά μην κάνεις το λάθος να φτιάξεις λιγότερα, γιατί θα το μετανιώσεις αργότερα.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
120 τμχ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 360 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 120 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 120 ml αλισίβα βρασμένη, κρύα (με 1 κ. σ. στάχτη)
  • 40 ml ρακί ή κονιάκ
  • 1 κ. σ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ. γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • ½ κ. γ. αμμωνία
  • ½ κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 600 γρ. (περίπου) αλεύρι μαλακό
  • 400 γρ. σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω το σουσάμι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω 2 – 3 φορές με άφθονο νερό. Το στραγγίζω καλά, το απλώνω πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας (παλιά γιατί θα λαδωθεί) και το σκεπάζω με αυτή.
  2. Φτιάχνω την αλισίβα βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι την διπλάσια ποσότητα νερού και διαλύοντας μέσα του 1 κ. σ. καθαρή στάχτη (που προέρχεται από ξύλα χωρίς χημικά). Μόλις βράσει το μίγμα για 1 λεπτά το βγάζω από τη φωτιά και αφού το αφήσω 10 – 15 λεπτά να «κάτσει» η στάχτη στο κάτω μέρος, σιγά – σιγά παίρνω το πάνω μέρος από το υγρό σε ένα άλλο μπολ αφήνοντας στο κατσαρολάκι την στάχτη και ένα μέρος του υγρού. Το αφήνω να κρυώσει τελείως και τότε με ένα σουρωτήρι που μέσα  έχω βάλει βαμβάκι σουρώνω πάλι το υγρό σε ένα άλλο σκεύος και έχω έτοιμη την αλισίβα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη ρακί, την αλισίβα, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χωρίζω το χυμό πορτοκαλιού σε δύο ίσα μέρη, στο ένα διαλύω μέσα την αμμωνία και το ρίχνω στο μεγάλο μπολ, ενώ στο άλλο διαλύω τη σόδα και το προσθέτω κι αυτό στο μπολ.
  4. Ανακατεύω καλά τα υλικά με το χέρι και σταδιακά ρίχνω το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μου. Την βάζω στο μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  5. Όταν τη βγάλω από το ψυγείο, παίρνω λίγο από το ζυμάρι κάθε φορά (18γρ.) φτιάχνω μια μπαλίτσα και την ανοίγω σε μπαστουνάκι μήκους περίπου 10 εκ. Στη συνέχεια ρολάρω το μπαστουνάκι πάνω στο σουσάμι για να κολλήσει καλά και το βάζω στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
  6. Ψήνω τις λαμαρίνες ανά δύο σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 1800 C για 25 – 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους. Όταν περάσει αυτό το διάστημα τα βγάζω από το φούρνο, αφήνω 2 λεπτά να κρυώσουν και τα βάζω σε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν πλήρως.
  7. Τρώγονται κρύα και τα φυλάω σε αεροστεγώς κλεισμένο κουτί.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ!