ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Η ιδανική εποχή για αυτό το γεμάτο θάλασσα φαγητό. Το κριθαράκι παίρνει όλη τη γεύση από τις γαρίδες του Αιγαίου που μπορεί να υπολείπονται σε μέγεθος όμως τη νοστιμιά τους δεν τη φτάνει καμιά άλλη.

Τώρα που οι φρέσκιες γαρίδες υπάρχουν σε αφθονία, τις αναμιγνύουμε με τα ζυμαρικά και με την κόκκινη σάλτσα που τα κάνει ζουμερά τους προσθέτει αρώματα στο πιάτο. 

Το ψήσιμο στο φούρνο κάνει τα υλικά να ενωθούν και τα τυριά να λιώσουν νωχελικά από πάνω τους.

 

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2 ΩΡΕΣ & 30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ 

  • 1.200 γρ. φρέσκιες γαρίδες
  • 600 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 4 ντομάτες, ώριμες, τριμμένες
  • 100 ml λευκό κρασί
  • ζωμό λαχανικών σε σκόνη
  • ½ κ. γ. πελτέ ντομάτας
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ. σ. τζίντζερ, ξυσμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. ανθότυρο ξερό, τριμμένο
  • 60 γρ. reggato, τριμμένο
  • αλάτι
  • ½ κ. γ. πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένω τις γαρίδες 2 -3 φορές με άφθονο τρεχούμενο νερό και να καθαρίσουν. Διαλέγω 10 – 15 γαρίδες, τις μεγαλύτερες και τις βάζω σε ένα πιάτο. Τις υπόλοιπες τις καθαρίζω κρατώντας τα κεφάλια τους. Όταν τις καθαρίσω όλες το ζουμί που θα έχει στραγγίξει από το σουρωτήρι, το κρατάω αφού το σουρώσω.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζω 100 ml ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί, ρίχνω τα κεφάλια απ΄ τις γαρίδες και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας και πιέζοντας τα κεφάλια με ένα πιρούνι, να βγάλουν τη νοστιμιά τους για 7 λεπτά. Τις σβήνω με το λευκό κρασί και αφού περάσουν 2 λεπτά να έχει εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη και το ζουμί από τις στραγγισμένες γαρίδες. Προσθέτω 120 ml νερό και 2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα. Συνεχίζω να τις πιέζω για άλλα 7 -8 λεπτά.
  3. Κατεβάζω το τηγάνι απ΄ τη φωτιά, στραγγίζω τα κεφάλια και κρατάω το ζουμί τους.
  4. Ξύνω στον τρίφτη τις ντομάτες, ψιλοκόβω το πράσο, το κρεμμύδι, το τζίνζερ, το σκόρδο και σε ροδέλες το μικρό κρεμμύδι.
  5. Βάζω στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με 100 ml ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί  ρίχνω τις ωμές ακαθάριστες μεγάλες γαρίδες και τις σοτάρω και από τις 2 πλευρές για 1,5 – 2 λεπτά συνολικά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
  6. Ρίχνω τώρα στο τηγάνι τις καθαρισμένες γαρίδες ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 1,5 – 2 λεπτά, τις βγάζω κι αυτές σε ένα πιάτο.
  7. Δυναμώνω τη φωτιά στο ίδιο τηγάνι μπαίνουν το πράσο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Αφήνω να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και αφού αναμίξω στις τριμμένες ντομάτες τον πελτέ τα προσθέτω κι αυτά μαζί με το ζουμί από τα κεφάλια των γαρίδων, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά περίπου. 1,5 – 2 λεπτά πριν την κατεβάσω ρίχνω τις καθαρισμένες γαρίδες για να ψηθούν κι αυτές. Αν κατά την διάρκεια του βρασμού η σάλτσα χάσει πολλά υγρά και τείνει να στεγνώσει προσθέτω λίγο νερό.
  8. Όσο βράζει η σάλτσα βάζω το κριθαράκι σε βραστό νερό αφού το έχω ρίξει αλάτι και ½ κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Τα αφήνω να γίνουν al dente σφιχτώ να μην έχουν ψηθεί πλήρως. Τα στραγγίζω από το νερό, τα επαναφέρω στην κατσαρόλα μαζί με ½ κ. σ. ελαιόλαδο.
  9. Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα την βάζω κι αυτή στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά ανακατεύοντας καλά, να αναμιχθούν τα υλικά. Ρίχνω το μίγμα σε πυρέξ ή πυρίμαχο – πήλινο σκεύος, γαρνίρω από πάνω με τις ακαθάριστες γαρίδες και πασπαλίζω τα τυριά, το reggato και τον ανθότυρο.
  10. Σκεπάζω το σκεύος είτε με το καπάκι του είτε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.
  11. Βγάζω από το φούρνο αφήνω 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!