Πως βάφω τα πασχαλινά αυγά με φυσικούς τρόπους

 

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το βάψιμο των αυγών. Το κόκκινο χρώμα που παραδοσιακά τα βάφουμε συμβολίζει τα πάθη του Χριστού γι αυτό και η διαδικασία αυτή γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.

Βάψιμο αυγών συναντάμε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, στην Αίγυπτο, στην Ρώμη και φυσικά στην Ελλάδα.

Παλαιότερα τα χρώματα ήταν μόνο φυσικά από λαχανικά και μπαχαρικά αλλά απαιτούσαν αρκετές ώρες για έντονο αποτέλεσμα. Ακόμα και τότε υπήρχαν πολλοί τρόποι διακόσμησης τους όπως τα φύλλα των λουλουδιών, των λαχανικών και άλλα.

Σήμερα δείχνω πως βράζω τα αυγά χωρίς να σπάσουν, πως τα χρωματίζω σε διάφορα χρώματα με φυσικούς τρόπους και κάποια εφέ που μπορούμε να δημιουργήσουμε πάνω τους.

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
24 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • αυγά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Παίρνω κατά προτίμηση άσπρα αυγά και τα αφήνω 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Βάζω όσα χωράνε να καλύπτουν τον πάτο μια φαρδιάς κατσαρόλας, γεμίζω να καλυφθούν με νερό (όχι ζεστό) και τα βάζω στο μάτι σε μέτρια φωτιά, χωρίς να σκεπάσω με καπάκι την κατσαρόλα.
  3. Μόλις αρχίζουν να βράζουν, αν ανασηκώνονται έντονα χαμηλώνω τη φωτιά, ίσα να βράζει το νερό και τα αφήνω για 20 λεπτά.
  4. Βγάζω τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνω να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάψιμο με κουρκουμά σε κίτρινο χρώμα 

Δημιουργεί κίτρινο χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με κουκίδες στο αυγό.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κούπα ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 3 κ. σ. κουρκουμά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βάζο με το ζεστό νερό ρίχνω το ξύδι και τον κουρκουμά.
  2. Ανακατεύω καλά.
  3. Αφήνω το διάλυμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνω μέσα 2 άσπρα αυγά.
  5. Ανά διαστήματα ανακατεύω.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με πιπέρι cayenne σε πορτοκαλί χρώμα 

Δημιουργεί πορτοκαλί χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με κουκίδες στο αυγό.

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
5 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κούπα ζεστό νερό
  • 2 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 3 κ. σ. πιπέρι cayenne

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βάζο με το ζεστό νερό ρίχνω το ξύδι και τον πιπέρι.
  2. Ανακατεύω καλά.
  3. Αφήνω το διάλυμα να κρυώσει.
  4. Ρίχνω μέσα 2 άσπρα αυγά.
  5. Ανά διαστήματα ανακατεύω.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με κόκκινο λάχανο σε κόκκινο χρώμα 

Δημιουργεί κόκκινο ομοιόμορφο χρώμα στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κόκκινο λάχανο
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το λάχανο μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω το λάχανο με νερό.
  3. Το βράζω για 20 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 3 ώρες μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.
  • Για την δημιουργία «νερών» στα αυγά:

Πριν βάλω το αυγό στο διάλυμα το τυλίγω με ένα βρασμένο φύλλο λάχανου και το στερεώνω με λάστιχο.
Το βάζω στο διάλυμα και το αφήνω από 3 ώρες έως μια νύχτα.

 


Βάψιμο με σπανάκι σε πράσινο χρώμα 

Δημιουργεί κιτρινοπράσινο χρώμα όχι ομοιόμορφο αλλά με νερά στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • ¼ κιλού φύλλα σπανάκι
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το σπανάκι μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω το σπανάκι με νερό.
  3. Το βράζω για 20 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 30 λεπτά μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.

Βάψιμο με παντζάρι σε μπλε χρώμα 

Δημιουργεί μπλε ομοιόμορφο χρώμα στο αυγό.

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4 αυγά

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 παντζάρια, κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κ. σ. λευκό ξύδι
  • σκεπάζω με νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα παντζάρια μαζί με το ξύδι.
  2. Σκεπάζω τα παντζάρια με νερό.
  3. Το βράζω για 10 λεπτά.
  4. Στραγγίζω το ζουμί σε ένα βάζο.
  5. Ρίχνω μέσα 4 άσπρα αυγά.
  6. Αφήνω από 3 ώρες μέχρι μια νύχτα για πιο έντονο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  7. Τα βγάζω πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνω να στεγνώσουν.
  • Για να φτιάξω εφέ μαρμάρου:

Παίρνω μια σακούλα κατάψυξης την αναποδογυρίζω και αλείφω με βούτυρο το εσωτερικό της. Την γυρίζω πάλι από την καλή της πλευρά.
Βάζω το αυγό μέσα και με τα χέρια το ακουμπάω γύρω γύρω να βουτυρωθεί.
Βγάζω το αυγό και το ρίχνω αμέσως μέσα στο διάλυμα του οποίου το χρώμα και τις αποχρώσεις του θέλω να πάρει.

 

* Κολιέ από Koko Di Alma