Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ναταλίας

 

Κάθε Πάσχα δεν γίνεται να μην φτιάξουμε μαζί με τη Ναταλία, τα κλασικά μας πασχαλινά κουλουράκια.

Μια συνήθεια που τείνει να κάνει μόνη της σιγά - σιγά, να απολαμβάνει τόσο την παρασκευή τους όσο και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα σχέδια ξεκινούν από την πατροπαράδοτη πλεξούδα και εκ-μοντερνίζονται σε λαγουδάκια και ότι άλλο βάλει το μυαλό της. Τα παιδιά άλλωστε έχουν μεγάλη φαντασία και μπορούν να δημιουργήσουν άπειρα σχήματα.
 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
25 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 240 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 75 ml (5 κ. σ.) γάλα
  • 30 ml (2 κ. σ.) κονιάκ
  • ½ ΚΣ μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 αυγό, για επάλειψη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει.
  2. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
  3. Συνεχίζω ρίχνοντας τον κρόκο, το γάλα και το κονιάκ.
  4. Τέλος αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα βάζω σταδιακά στο μίξερ ανακατεύοντας με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια αφράτη βουτυρένια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχία του κάδου.
  5. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Παίρνω μπαλίτσες τις πλάθω σε κορδόνι, το διπλώνω στη μέση και περιστρέφω τα δύο του μέρη σχηματίζοντας πλεξούδα. Αφού γυρίσει τρείς φορές κόβω το υπόλοιπο και ενώνω τις άκρες. 
  7. Τοποθετώ στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν όταν θα ψηθούν.
  8. Αναμιγνύω με ένα χτυπημένο αυγό λίγο νερό και αλείφω τα κουλουράκια από πάνω.
  9. Τα ψήνω στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 25 λεπτά.
  10. Τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για να μην πάρουν υγρασία.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!