Το γλυκό της μπαλαρίνας: Πάβλοβα με βερίκοκα και φιστίκια Αιγίνης

 

Αφράτη και αέρινη όπως τα τούλια της Άννας Πάβλοβα η τούρτα αυτή πήρε το όνομα της από την διάσημη πρίμα μπαλαρίνα των Ρωσικών μπαλέτων. Ένας σεφ την εμπνεύστηκε από την ίδια στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας το 1920 κατά την περιοδεία της εκεί για να την τιμήσει.

Κρεμώδες επιδόρπιο με βάση από τραγανή εξωτερικά μαρέγκα γεμάτη με φιστίκια Αιγίνης. Καλυμμένη με σαντιγί και μελωμένα βερίκοκα από πάνω σπάει στο στόμα σαν αφρός, απελευθερώνοντας τη ντελικάτη γεύση της.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜΙΚΕΣ (10ΕΚ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • ½ λεμονιού φρέσκο χυμό
  • 1 ¼ κ. γ. κόρν φλάουρ, κοσκινισμένο
  • 25 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 600 ml κρέμα γάλακτος (36% λιπαρά)
  • 6 κ. σ. άχνη ζάχαρη
  • 4 βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 2 κ. γ. βούτυρο
  • 2 κ. γ. ζάχαρη
  • 25 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα, για γαρνίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C.
  2. Χτυπάω στο μίξερ τα ασπράδια ν’ αφρατέψουν.
  3. Προσθέτω τη ζάχαρη σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει γυαλιστερό και κολλώδες.
  4. Ρίχνω το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και κοσκινίζω το κόρν φλάουρ ανακατεύοντας παράλληλα.
  5. Συμπληρώνω με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και χτυπάω μια ακόμη φορά.
  6. Στο πίσω μέρος της λαδόκολλας σχηματίζω κύκλους των 10 εκ, γυρίζω και τοποθετώ την λαδόκολλα στο ταψί. (Αν θέλω μπορώ να σταθεροποιήσω την λαδόκολλα στο ταψί «κολλώντας» την με λίγη από τη μαρέγκα).
  7. Με ένα κουτάλι βάζω τη μαρέγκα (2 – 3 κ. σ.) στο κέντρο του κύκλου και την απλώνω περιμετρικά. Συνεχίζω με όλο το μίγμα.
  8. Μειώνω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130*C και ψήνω τις μαρέγκες για 1 ώρα περίπου (δεν πρέπει να αλλάξει χρώμα η μαρέγκα).
  9. Όταν ετοιμαστούν ανοίγω την πόρτα του φούρνου και τις αφήνω να κρυώσουν μέσα.
  10. Για την σαντιγί χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να κάνει πτυχώσεις το μίγμα και να γίνει σαντιγί. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο.
  11. Σε ένα κατσαρολάκι  σε μέτρια φωτιά, λιώνω το βούτυρο, προσθέτω τη ζάχαρη και αφήνω για 1 λεπτό. Βάζω μέσα τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάνω για να βγουν τα υγρά του φρούτου και να γίνει ένα σιρόπι μέσα στο οποίο θα ψηθούν τα βερίκοκα. Αφήνω για 5 λεπτά και τα γυρίζω για άλλα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Τα βγάζω σε ένα πιάτο και τα αφήνω να κρυώσουν ελαφριά για 5 – 10 λεπτά.
  12. Όσο είναι ακόμα ζεστά με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, αφαιρώ τη φλούδα τους και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  13. Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα αρχίζω να ετοιμάζω το γλυκό. Τοποθετώ στη βάση τη μαρέγκα και τη γεμίζω από πάνω με 2 – 3 κ. σ. σαντιγί. Ρίχνω λίγο από το σιρόπι που έχει περισσέψει από το φρούτο, και τοποθετώ μισό βερίκοκο από πάνω.
  14. Ραντίζω με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρω αμέσως.

Τιπς:

  • Το επιδόρπιο αυτό πρέπει μόλις φτιαχτεί να σερβιριστεί. Γι αυτό το λόγο έχω έτοιμα όλα τα υλικά (μαρέγκα, σαντιγί, βερίκοκα, φιστίκια) και το φτιάχνω όταν θέλω να το προσφέρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Hello, World!