ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 

Καλοκαίριασε και οι ψησταριές αρχίζουν να παίρνουν φωτιά. Είτε έξω λοιπόν, είτε στο φούρνο του της κουζίνας μας, αυτή η γλυκόξινη σάλτσα δίνει την πικάντικη ένταση που χρειάζεται το κρέας για να νοστιμίσει. Το κοτόπουλο λόγο της ουδέτερης γεύσης του, ντύνεται υπέροχα με αυτή την ιδιαίτερη σάλτσα που καραμελώνει πάνω του.


Το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, πατάτες και ένα παγωμένο ποτό ή αναψυκτικό.

 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 4 ΑΤΟΜΑ

 

 


ΥΛΙΚΑ

  • 1500 γρ. κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
  • αλάτι, για πασπάλισμα
  • πιπέρι, για πασπάλισμα
  • κύμινο, για πασπάλισμα
  • καπνιστή πάπρικα, για πασπάλισμα
  • πιπερόκαμα, για πασπάλισμα (προαιρετικό)

Για τη μαρινάρα:

  • 500 ml ζεστό νερό 
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 4 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε ροδέλες
  • λίγο θυμάρι

Για την σάλτσα:

  • 240 ml κέτσαπ
  • 65 ml μηλόξυδο
  • 65 ml μέλι
  • 65 ml νερό
  • 55 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ. σ. ουίσκι
  • 2 κ. σ. μουστάρδα
  • 4 κ. σ. worcestershire sauce
  • 1 κόκκινη πιπεριά ή ταμπάσκο (προαιρετικό)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:         2 ΩΡΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:         1 ΩΡΑ 
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΩΡΕΣ & 25 ΛΕΠΤΑ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω 500 ml ζεστό νερό και προσθέτω τη ζάχαρη, το πιπέρι, δεντρολίβανο, το λεμόνι ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνω τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα και συμπληρώνω με κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί όλο το κρέας. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
  2. Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τοποθετώ σε μια επιφάνεια. Πασπαλίζω κάθε κομμάτι και από τις δύο πλευρές με αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και πιπερόκαμα. Λαδώνω με ένα πινέλο την προθερμασμένη σχάρα, τοποθετώ το κρέας πάνω και κάτω από τη σχάρα βάζω ένα ταψί με την μαρινάρα ίσα να σκεπαστεί η επιφάνεια του. Βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα.
  3. Για να φτιάξω τη σάλτσα, σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά της και το τοποθετώ στη φωτιά, ανακατεύοντας για 15 – 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και να μπορεί να σταθεί στο κοτόπουλο. Την κατεβάζω απ΄ την φωτιά.
  4. 10 λεπτά πριν συμπληρωθεί η ώρα βγάζω το κοτόπουλο από το φούρνο, με ένα πινέλο το αλείφω με τη σάλτσα, γυρίζω στον αέρα και το ψήνω πάλι για τα υπόλοιπα 10 λεπτά.
  5. Σερβίρω αμέσως με την υπόλοιπη σάλτσα σε ένα μπολάκι για να συμπληρώνουμε γεύση.