Παγωτό – Τούρτα
πραλίνα φουντουκιού

 

Έφτιαξε ο καιρός και τι καλύτερο να το γιορτάσουμε με ένα υπέροχο παγωτό πραλίνας με γεύση φουντουκιού. Μπορούμε αντί του φουντουκιού να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα αναλόγως τι αρέσει στον κάθε ένα. Ένα γλυκό παγωτό με την καραμέλα και τα φουντούκια να το συμπληρώνουν τραγανά.

Αν θέλουμε να το προσφέρουμε το κάνουμε τούρτα βάζοντας το σε ορθογώνια φόρμα και κόβοντας το κομμάτια για να τα σερβίρουμε. Γαρνίρουμε πάντα με πραλίνα από πάνω σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΥΞΗΣ:
6 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
6,5 ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ (ΣΚΕΥΟΣ 12 x 36 x 7,5 εκ.)

Για την πραλίνα:

  • 105 γρ. (3/4 κούπας) φουντούκια
  • 190 γρ. (3/4 κούπας)  ζάχαρη
  • 2 κ. σ. νερό

Για την πραλίνα του γαρνιρίσματος:

  • 50 γρ. φουντούκια
  • 95 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. νερό

Για το παγωτό:

  • 2 κουτιά (500 γρ.) φυτική σαντιγί, κρύα (1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο)
  • 1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
  • 1 ποτήρι νερού (240 ml) γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμάζω ένα σκεύος (μικρό ταψάκι) καλύπτοντάς το με αλουμινόχαρτο και τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα.
  2. Για να φτιάξω την πραλίνα, σε ένα μικρό τηγανάκι βάζω την ζάχαρη που την περιλούζω με το νερό κι ανακατεύω να υγρανθεί όλη. Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς ν’ ανακατεύω καθόλου αφήνω να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί προσθέτω τα φουντούκια ανακινώντας λίγο μόνο από το χερούλι, χωρίς να βάλω μέσα στο μίγμα κουτάλι. Αφήνω να βράζει μέχρι να πάρει το χρυσό χρώμα της καραμέλας. Δεν αφήνω πολύ γιατί θα καεί και θα πικρίσει η καραμέλα. Κατεβάζω από τη φωτιά και τη ρίχνω πάνω στο αλουμινόχαρτο γρήγορα. Απλώνω όσο μπορώ την καραμέλα με τα φουντούκια στο ταψί.
  3. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για να φτιάξω την γαρνιτούρα. Τώρα προσπαθώ όταν απλώσω την καραμέλα στο ταψί, κουνώντας το να την απλώσω ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο λεπτή.
  4. Αφήνω τις πραλίνες να κρυώσουν (όχι μέσα στο ψυγείο), σε δροσερό, χωρίς υγρασία μέρος.
  5. Ωστόσο φτιάχνω το υπόλοιπο παγωτό. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω την φυτική σαντιγί και ανακατεύω να μαλακώσει. Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας πάλι και συνεχίζω με το εβαπορέ. Όταν το μίγμα είναι ομογενές σταματάω.
  6. Στο γουδί, στο multi ή σε μια σακούλα κατάψυξης που κλείνει καλά, βάζω κόβοντας σε μεγάλα κομμάτια την πραλίνα αφού έχει στεγνώσει τελείως. Προσέχω αν χρησιμοποιήσω σακούλα κατάψυξης επειδή η πραλίνα είναι πολύ σκληρή και κοφτερή, η από κάτω επιφάνεια να είναι πολύ σκληρή για να μην πάθει ζημιά ( όχι ξύλινη ή πλαστική αλλά μαρμάρινη). Θρυμματίζω την πραλίνα προσεκτικά ακόμα και τα μεγαλύτερα κομμάτια να γίνουν όλα πολύ μικρά ή σκόνη.
  7. Στο μπολ του μίξερ ρίχνω την θρυμματισμένη πραλίνα και ανακατεύω δυνατά να πάει σε όλο το μίγμα.
  8. Ρίχνω το μίγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο αν το θέλω σαν παγωτό ενώ αν προτιμώ να το κάνω σε μορφή τούρτας καλύπτω με μεμβράνη πρώτα την επιφάνεια του και έπειτα βάζω το μίγμα. Και στις δυο περιπτώσεις καλύπτω από πάνω είτε με καπάκι είπε με μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  9. Πριν σερβίρω βγάζω από την κατάψυξη το παγωτό τουλάχιστον 10 λεπτά πριν για να μαλακώσει. Αν το θέλω σε μορφή παγωτού, σερβίρω με ένα scoop σε μπολάκι ή βαζάκι και γαρνίρω από πάνω κόβοντας με το χέρι ακανόνιστα κομμάτια της πραλίνας φουντουκιού (που έχω φτιάξει σε λεπτή στρώση). Στην περίπτωση της τούρτας, αφού περάσουν τα 10 λεπτά την ξεφορμάρω, με τη βοήθεια της μεμβράνης που έχω βάλει από κάτω, πάνω σε μια πιατέλα και γαρνίρω από πάνω επίσης με ακανόνιστα κομμάτια πραλίνας φουντουκιού και κόβοντας ορθογώνια τα κομμάτια (δε γαρνίρω με τη πραλίνα και να βάλω την τούρτα στην κατάψυξη γιατί η πραλίνα θα μαλακώσει με την υγρασία και θα χαλάσει).

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!