Γεμιστά αφράτα ψωμάκια με πραλίνα

 

Ψωμάκια φρεσκομυρωδάτα, αφράτα που μέσα κρύβουν σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού.

Ιδανικά για το κολατσιό, μπορούμε εύκολα να τα πάρουμε μαζί μας στην τσάντα μας, στο γραφείο ή στο σχολείο τα παιδιά.

Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι βάλει το μυαλό μας, μαρμελάδα, ακόμα και ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα δίνοντας άλλη γεύση κάθε φορά. 
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 200 ml γάλα, χλιαρό
  • 50 γρ νωπή μαγιά
  • 3 ΚΣ ζάχαρη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 ασπράδι αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κγ αλάτι
  • 200 ml ανθρακούχο νερό (σόδα)
  • 700  γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 20 κγ πραλίνα φουντουκιού
  • 1 κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ με το χλιαρό γάλα διαλύω τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
  3. Αφού αφρίσει και ενεργοποιηθεί η μαγιά, ρίχνω το ελαιόλαδο, το ασπράδι και μια δόση από το αλεύρι. Προσθέτω το ανθρακούχο μεταλλικό νερό (σόδα) και συνεχίζω με το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Λαδώνω το μπολ, ραντίζω με λίγο αλεύρι και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μεμβράνη, να φουσκώσει.
  5. Αφού διπλασιαστεί, ξεσκεπάζω, τη ζυμώνω και τη χωρίζω σε κομμάτια σε μέγεθος μανταρινιού. Ζυμώνω το κάθε ένα σε μπαλίτσα, το ανοίγω με το χέρι και βάζω μέσα 1 κγ πραλίνα φουντουκιού. Το κλείνω προσεκτικά να κλειστεί όλη η γέμιση μέσα και το τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας χώρο μεταξύ τους να μην κολλήσουν.
  6. Χτυπάω τον κρόκο του αυγού και τα αλείφω με αυτόν.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220*C για 25 – 30 λεπτά περίπου.
  8. Βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
  9. Τα φυλάω σε αεροστεγές κουτί.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!