Πλιγούρι με σαλιγκάρια (Κρητικά: χόντρο με χοχλιούς)

 

Μια παραδοσιακή Κρητική συνταγή με βασικό υλικό τα σαλιγκάρια, τους χοχλιούς δηλαδή, όπως τους λέμε εμείς εδώ στο νησί, και το πλιγούρι, το χόντρο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ψησίματος τους κι εγώ επέλεξα μια όχι και τόσο γνωστή όμως πολύ, πολύ νόστιμη και υγιεινή συνταγή με υλικά κατευθείαν από τη μάνα γη.

Τα σαλιγκάρια δεν τα τρώμε μόνο στην Κρήτη. Στην Γαλλία έχουν μπει στα καλύτερα εστιατόρια και στην Ισπανία υπάρχουν ειδικά φεστιβάλ που διοργανώνουν  για αυτά.

Όπως θα δείτε τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν μόνο ένα νόστιμο μεζέ αλλά μπορούμε να φτιάξουμε πολλά θρεπτικά και χορταστικά πιάτα με αυτά.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
4

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. σαλιγκάρια χοντρά
  • 135 γρ. πλιγούρι
  • 4 ντομάτες, ξυσμένες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω τα σαλιγκάρια απομακρύνοντας με ένα μαχαίρι την «μεμβράνη» που έχουν κάνει τα σαλιγκάρια γύρω από την τρύπα που βγάζουν το κεφάλι τους. Μετά με ένα βουρτσάκι τρίβω εξωτερικά το καβούκι τους για να φύγουν τυχών ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει εκεί. Όσα μυρίζουν άσχημα και είναι μαύρα τα πετάω γιατί έχουν πεθάνει.
  2. Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, βράζω για 1 – 1,5 λεπτό τα σαλιγκάρια, ανακινώντας τα πριν τα ρίξω ώστε να κρυφτούν μέσα στα καβούκια τους. Τα στραγγίζω σε ένα πιάτο.
  3. Έπειτα σοτάρω ελαφριά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτω τις ξυσμένες ντομάτες. Αφήνω να βράσει πάλι και τότε ρίχνω το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
  4. Βάζω και λίγο βραστό νερό, χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα. Ανά διαστήματα προσθέτω βραστό νερό και ανακατεύω να μην κολλήσει το πλιγούρι.
  5. Μετά από 20 – 25 λεπτά ρίχνω το τριμμένο κολοκυθάκι, τα σαλιγκάρια και βραστό νερό, δοκιμάζω αν είναι καλό στα καρυκεύματα και σκεπάζω πάλι την κατσαρόλα αφήνοντας για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να έχει ψηθεί το πλιγούρι( πρέπει να είναι ζουμερό )και τα σαλιγκάρια.
  6. Κατεβάζω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

* Σκουλαρίκια από Koko Di Alma