Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα

 

Στρουφιχτές διάσημες Κρητικές πίτες που γίνονται στο τηγάνι και μέσα τους κλείνουν ένα από τα πιο γνωστά τυριά που παράγει το νησί, την ξινή μυζήθρα.

Πήραν την ονομασία τους από τον τρόπο που τυλίγονται, σαν σαρίκια δηλαδή που τύλιγαν στα κεφάλια τους οι Κρητικοί.

Ιδανικό συνοδευτικό της ρακής αλλά και έδεσμα που σερβίρεται είτε σκέτο είτε με μέλι και σουσάμι από πάνω.
 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
13 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
45 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 10 ml ρακή
  • ½ λεμονιού χυμό
  • ¼ κγ αλάτι
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ ξινή μυζήθρα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • μέλι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • σουσάμι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω πρώτα όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού.
  2. Ρίχνω το αλάτι στο αλεύρι που στη συνέχεια προσθέτω σταδιακά στα υγρά υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Παίρνω μια μπάλα στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, την αλευρώνω και την ανοίγω στη μηχανή πρώτα δύο φορές στο 1 και έπειτα σταδιακά μέχρι το 6 (το 7 είναι το πιο λεπτό).
  4. Κάθε φορά αλευρώνω ελαφρά το φύλλο για να μην κολλάει στη μηχανή μέχρι να γίνει το φύλλο 10 εκ πλάτος επί 35 – 40 μήκος.
  5. Απλώνω με ένα κουτάλι κατά μήκος της μεγάλης του πλευράς ξινή μυζήθρα και με ένα πινέλο με λίγο νερό περνάω την άλλη άκρη του.
  6. Τυλίγω, στρουφίζοντας το φύλλο γύρω από τη γέμιση μέχρι να τυλιχτεί όλο και να κολλήσει η άλλη άκρη του.
  7. Κολλάω με λίγο νερό και τις άκρες δεξιά και αριστερά να μην φύγει η γέμιση και αρχίζω να τυλίγω όπως το σαλιγκάρι το φύλλο, αραιά. Όταν φτάσω στο τέλος βάζω λίγο νερό και κολλάω την άκρη από κάτω.
  8. Μια μια τις πίτες τις τοποθετώ σε μια αλευρωμένη πετσέτα και σκεπάζω πάλι με μια άλλη πετσέτα κουζίνας.
  9. Όταν τελειώσω όλες τις πίτες ζεσταίνω το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και βάζω (ανάλογα το μέγεθος του τηγανιού) όσες χωράνε. Αφήνω για 3 – 4 λεπτά και γυρίζω για άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη πλευρά. 
  10. Τις βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  11. Σερβίρω είτε σκέτες είτε με μέλι και σουσάμι από πάνω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΙΣ!