Σφακιανές πίτες

 

Ονομαστές για τη νοστιμιά τους οι σφακιανές πίτες εντυπωσιάζουν παρόλα τα απλά υλικά τους.

Λεπτές, λιτές στην εμφάνιση τους μέσα τους όμως κρύβουν το υλικό της επιτυχίας τους: την Κρητική ξινομυζήθρα. Συνηθίζεται να τις περιλούζουν με αγνό πλούσιο μέλι.

Γνωστές από την αρχαιότητα λέγεται ότι τις έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες αφού δεν χρησιμοποιείται ίχνος λίπους για το μαγείρεμα τους.

Θα τις βρείτε ακόμα και στο πιο απόμακρο καφενεδάκι τις επαρχίας Σφακίων, πάντα χειροποίητες και νόστιμες.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
10 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ ξινή μυζήθρα
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 ml ρακί
  • 120 ml νερό
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω και χωρίζω το μίγμα στα έξι.
  2. Με την ξινή μυζήθρα φτιάχνω έξι μπάλες.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το ένα τμήμα ζύμης στρογγυλό, τοποθετώ την μπάλα της ξινής μυζήθρας στη μέση και κλείνω τυλίγοντας το με τη ζύμη.
  4. Το ανοίγω ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
  5. Συνεχίζω όμοια με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
  6. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζω μια μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές.
  7. Σερβίρω ζεστή ή κρύα με μέλι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!