ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΚΑΣΤΑΝΟ - ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

 
 

Μια και σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων σκέφτηκα σήμερα να φτιάξω τα αγαπημένα μου γιορτινά σοκολατάκια κάστανου – φουντουκιού. Γιατί αν και η μαγειρική μου βασίζεται στον ντάκο - παξιμάδι δεν είναι μόνο με αυτό.

Αυτά τα σοκολατάκια είναι συνταγή της μητέρας μου, τα έκανε πάντα την Πρωτοχρονιά που συνήθως διοργανώναμε ένα μεγάλο ρεβεγιόν για την νέα χρονιά και την ονομαστική γιορτή του πατέρα μου. Τα θεωρώ ξεχωριστά και μακράν τα καλύτερα σοκολατάκια γι αυτό τα μοιράζομαι μαζί σας. Απολαύστε τα!

 
 
 
 

ΜΕΡΙΔΕΣ: 18 – 20 TEMAXIA

ΥΛΙΚΑ

  • 250 χγρ. κάστανα (καθαρισμένα)
  • ½ κ.σ. μαργαρίνη μαλακή
  • ½ κ.σ. κονιάκ
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 χγρ. κουβερτούρα (ξυσμένη)
  • 50 χγρ. φουντούκια ( κοπανισμένα)
  • 20 ολόκληρα φουντούκια (ξεφλουδισμένα)
  • 180 γρ. κουβερτούρα( λιωμένη)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα κάστανα γεμίζω με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και βάζω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά. Όσο τα κάστανα βράζουν τρίβω τα 25 γρ. κουβερτούρας.
  2. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά κατεβάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά αλλά αφήνω μέσα στο νερό τα κάστανα. Από εκεί παίρνω ένα ένα τα καυτά κάστανα και τα καθαρίζω. Όσο τα κάστανα είναι ζεστά είναι πιο μαλακή η φλούδα τους και καθαρίζονται ευκολότερα. Αφαιρώ πρώτα την εξωτερική και στη συνέχεια και την εσωτερική φλούδα τους. 
  3. Αφού τα καθαρίσω όλα τα βάζω σε μπέν – μαρί (σε ένα μεταλλικό μπολ μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) , για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ βάζω σε γουδί ή σε μια σακούλα zip τα 50 γρ. φουντουκιού και τα χτυπώ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Στα 20 ολόκληρα φουντούκια βγάζω την φλούδα τους.
  4. Μόλις τα κάστανα είναι έτοιμα τα βάζω καυτά όπως είναι στο μούλτι μαζί με το κονιάκ και τα ανακατεύω να γίνουν πάστα. Στη συνέχεια βάζω το μίγμα σ’ ένα μέτριο μπολ και προσθέτω τη μαλακή μαργαρίνη, τα τριμμένα φουντούκια, την άχνη ζάχαρη και την ξυσμένη κουβερτούρα. Ανακατεύω καλά να ενωθούν τα υλικά δημιουργώντας μια σφιχτή πάστα.
  5. Στρώνω με λαδόκολλα ένα ταψί και έπειτα παίρνω με ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα και φτιάχνω μπαλίτσα στο μέγεθος ενός καρυδιού και από πάνω στερεώνω από ένα ολόκληρο ξεφλουδισμένο φουντούκι. Τα εναποθέτω πάνω στην λαδόκολλα στο ταψί αφού τα ολοκληρώσω όλα μέχρι να τελειώσει το μίγμα μου. 
  6. Τελειώνοντας κόβω σε μικρότερα κομμάτια τα 180γρ. κουβερτούρας και τα λιώνω είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μπέν – μαρί. Μόλις είναι έτοιμη λιωμένη η κουβερτούρα παίρνω μια – μια τις μπαλίτσες που έχω πλάσει και τις ρίχνω μέσα στη σοκολάτα. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών βγάζω τις μπαλίτσες και αφαιρώ την περίσσια σοκολάτας από αυτές. Τις τοποθετώ προσεκτικά πάνω στην πρότερη θέση τους στο ταψί. 
  7. Αφήνω να στεγνώσει καλά η επικάλυψη σοκολάτας περίπου 1 – 1,5 ώρα και τα βάζω κάθε ένα μέσα σε χάρτινή θήκη.