Tούρτα μους σοκολάτας

 

Βελούδινη σοκολατένια τούρτα μους για όλους όσους λατρεύουν τη σοκολάτα.

Σοκολατένιο παντεσπάνι με πλούσια σούπερ σοκολατένια μους και τραγανά φουντούκια ενώ από πάνω στολίζουμε με ζουμερά κόκκινα κεράσια.

Ιδανική για τις γιορτές, δροσερή και λαχταριστή.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
16 KOMMATIA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 - 40 ΛΕΠΤΑ 

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
4 ΩΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 40 ΛΕΠΤΑ
 

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 170 γρ αλεύρι μαλακό
  • 80 γρ κακάο σκόνη
  • 1 φακελάκι (20 γρ) μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • ½ χυμό λεμονιού

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ βούτυρο
  • 500 γρ κουβερτούρα
  • 10 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 30 ml κονιάκ (προαιρετικά)
  • 50 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

Για γαρνίρισμα:

  • κεράσια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάχνω το σιρόπι για να κρυώσει μέχρι να φτιάξω την τούρτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά και το αφήνω να βράσει για 2 – 3 λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  2. Για το παντεσπάνι χτυπάω στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  4. Αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  5. Βουτυρώνω μια φόρμα διαμέτρου 24 – 27 εκ, βάζω το μείγμα, ισιώνω την επιφάνεια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις για 35 - 40 λεπτά.
  6. Όταν ψηθεί, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και έπειτα το αφαιρώ από την φόρμα και το αφήνω πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  7. Για την μους σε ένα κατσαρολάκι λιώνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με την κουβερτούρα. Βγάζω το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  8. Στο μίξερ χτυπάω αρχικά τα δέκα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  9. Προσθέτω έναν έναν τους έξι κρόκους και συνεχίζω με τη ζάχαρη και το κονιάκ.
  10. Ρίχνω λίγο-λίγο το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας και έπειτα τα θρυμματισμένα φουντούκια.
  11. Βάζω το μείγμα στο ψυγείο να κρυώνει μέχρι να ετοιμαστούν όλα.
  12. Για να μοντάρω την τούρτα ξεκινώ κόβοντας το παντεσπάνι σε τρία επίπεδα με ένα μαχαίρι ψωμιού. Μετράω το ύψος το χωρίζω και σημαδεύω με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας. Κόβω από έξω προς τα μέσα, γύρω γύρω μέχρι να κοπεί όλο το παντεσπάνι. Συνεχίζω όμοια και τα υπόλοιπα επίπεδα.
  13. Βάζω το πρώτο παντεσπάνι στην φόρμα με τη σούστα (εκεί που το έψησα) και με ένα κουτάλι ή πινέλο το σιροπιάζω. Προσέχω να το βρέξω στις άκρες που τείνουν να είναι πιο σκληρές. Ρίχνω περίπου 7 ΚΣ σιρόπι σε κάθε επίπεδο.
  14. Ρίχνω το 1/3 της ποσότητας της σοκολατένιας μους πάνω στο παντεσπάνι και την απλώνω με μια σπάτουλα.
  15. Όμοια συνεχίζω με τα άλλα δύο επίπεδα προσέχοντας απλά στο τελευταίο να αλπώσω προσεκτικά την μους γιατί θα φαίνεται.
  16. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.
  17. Την επομένη με ένα κοφτερό μαχαίρι, την ξεκολλάω γυρώ γύρω, ανοίγω και αφαιρώ τη φόρμα.
  18. Τοποθετώ την τούρτα σε πιατέλα και γαρνίρω στη μέση με φρέσκα κεράσια.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!