Σουτζουκάκια με βελούδινο πουρέ

 

Σουζουκάκια, η μικρασιάτικη αποθέωση των κεφτέδων, το τέλειο Κυριακάτικο φαγητό
που έγινε θεσμός όταν τα έφεραν στην Ελλάδα και αγαπήθηκαν πολύ.

Συνδυασμένα με μοναδικά βελούδινο και μεταξένιο, βουτυρένιο πουρέ που εμπλουτίζεται με την κόκκινη σάλτσα τους.

Χαρακτηριστικό τους είναι τα έντονα μπαχαρικά, πρώτα τηγανίζονται στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνονται μαζί με σάλτσα ντομάτας.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
32 ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ / 8 - 10 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ΩΡΑ & 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
2  ΩΡΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουτζουκάκια:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 αυγό
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 70 γρ γαλέτα ή μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κγ κύμινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
  • αλάτι
  • ½ κγ πιπέρι
  • έξτρα ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • έξτρα κόκκινο κρασί, για επάλειψη

Για τη σάλτσα:

  • 6 -7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 500 γρ έτοιμος ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κγ κύμινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml κόκκινο κρασί 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας (1 μεγάλη πατάτα/άτομο):

  • 8 μεγάλες πατάτες
  • 12 ΚΣ χλιαρό γάλα
  • 100 γρ βούτυρο
  • 4 κγ αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ελαιόλαδο και τα ανακατεύω. Χτυπάω ένα αυγό να αφρατέψει και το προσθέτω ενώ τελευταίο βάζω τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά. 
  2. Αφήνω το μείγμα του κιμά να αναμιχθούν καλά τα αρώματα του και φτιάχνω την σάλτσα της ντομάτας. 
  3. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνω το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κύμινο σοτάρω για ½ λεπτό και σβήνω αμέσως με το κόκκινο κρασί. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και την αφήνω σε χαμηλή φωτιά μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά να ψηθεί και να δέσει.
  4. Για τον πουρέ πλένω, καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε χοντρές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ή στη χύτρα βάζω 2 εκ νερό και τις τοποθετώ στο ειδικό δοχείο για να μην ακουμπάνε το νερό και να ψηθούν στον ατμό. Χρειάζονται περίπου 40 – 45 λεπτά και 10 λεπτά στη χύτρα.
  5. Για να φτιάξω τα σουτζουκάκια βάζω σε ένα μικρό μπολ λίγο κόκκινο κρασί και βουτάω τα δάχτυλά μου κάθε φορά παίρνοντας λίγο από το μίγμα του κιμά και πλάθοντας τα σουτζουκάκια στενόμακρα.
  6. Αν ωστόσο ετοιμαστεί η σάλτσα χαμηλώνω τη φωτιά στην μικρότερη ένταση για να διατηρείται ζεστή.
  7. Βάζω στο τηγάνι 1 εκ ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα σουτζουκάκια ελαφριά περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, όχι να μαυρίσουν (γιατί θα ψηθούν στη συνέχεια και με τη σάλτσα). Μόλις ψηθούν, ένα ένα τα βγάζω και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση και τα κατεβάζω.
  8. Μόλις ετοιμαστούν και οι πατάτες, όπως είναι καυτές, τις βάζω στο μίξερ ή μπλέντερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και αρκετό αλάτι. Τις πολτοποιώ να γίνουν ένας βελούδινος πουρές χωρίς « κόμπους».
  9. Σερβίρω αμέσως να είναι όλα ζεστά.

 

ΤΙΠ:

  • Στον πουρέ το βούτυρο του δίνει γεύση και την μαλακή υφή του και το γάλα τον κάνει μαλακό και ρευστό γι αυτό μπορώ να διαμορφώσω τις δοσολογίες ανάλογα τις προτιμήσεις μου.
  • Αν θέλω να ζεστάνω τον πουρέ και να γίνει πάλι μαλακός (γιατί όταν κρυώσει σφίγγει), τον βάζω σε ένα κατσαρολάκι μαζί με λίγο γάλα, ανακατεύω και είναι πάλι φρέσκος, βελούδινος και απαλός.

 

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΑ!