ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 

Χορταστικό, υγιεινό, κλασικό Ελληνικό πιάτο τέλειο για τις κρύες μέρες του χειμώνα που αναμένουμε. Οι γίγαντες είναι ένα όσπριο λίγο παρεξηγημένο, πολλοί δεν το συμπαθούν αλλά με την κατάλληλη σάλτσα γίνετε ζουμερό και γευστικό.

Η συνταγή αυτή με την κόκκινη πικάντικη σάλτσα και το ελαιόλαδο, τους χυλώνουν στο φούρνο και η κόκκινη πιπεριά προσθέτει σε αυτoύς το πικάντικο χαρακτήρα της. Το χωριάτικο λουκάνικο μοιράζει το καπνιστό άρωμα του σε όλο το φαγητό κάνοντας ακόμα και τους παθιασμένους κρεατοφάγους να το λατρεύουν.

 

 

Ένα πιάτο που συμμετέχει στον διαγωνισμό BEST FOOD BLOG AWARDS που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet. To paxxi επιλέχθηκε στα επικρατέστερα  food blogs στην κατηγορία «Best Family Cooking». Με επιλεγμένα ποιοτικά προϊόντα από τον Α.Β. Βασιλόπουλο που στηρίζει το διαγωνισμό.  Το κοινό έχει ενεργό δράση και με την ψήφο του θα αναδείξει τον αγαπημένο του food blogger, γι’ αυτό όσοι θέλετε μπορείτε με την ψήφο σας να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας ΕΔΩ, πατώντας "Like For Vote" στο κάτω μέρος.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
6 ΑΤΟΜΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
55 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ & 35 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας ( ΆλφαΒήτα κοντά στην ελληνική γη)
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 250 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 (400 γρ.)μέτριες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 1 κλονάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 240 ml ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο Καλαμάτας (διαλέξτε διαφόρων περιοχών, από τα ΆλφαΒήτα κοντά στην ελληνική γη)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα μεγάλο μπολ τους γίγαντες μαζί με τα κομμένα καρότα με νερό να τους καλύπτει 3 εκ. για να φουσκώσουν.
  2. Σε μια χύτρα με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνω τα φασόλια, τα σκεπάζω πάλι με νερό να τα καλύπτει 5 εκ. Τα αφήνω να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω για 25 – 30 λεπτά.
  3. Ωστόσο ψιλοκόβω όλα τα υλικά μου και σε ένα τηγάνι σοτάρω ελαφριά το λουκάνικο για 2 - 3 λεπτά και το βγάζω σε ένα πιάτο.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω 4 κ. σ. ελαιόλαδο, σοτάρω για 1 λεπτό το κρεμμύδι, για άλλο 1 λεπτό το σκόρδο, έπειτα προσθέτω την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη. Τρυπώντας την καυτερή πιπεριά με μια οδοντογλυφίδα την βάζω κι αυτή μέσα, συνεχίζω προσθέτοντας τον πολτό ντομάτας που έχω διαλύσει πρώτα σε 60 ml νερό. Τέλος συμπληρώνω με το ψιλοκομμένο σέλερι και αφήνω να σιγοβράζει η σάλτσα για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ντομάτα.
  5. Οι γίγαντες και η σάλτσα είναι έτοιμα σχεδόν μαζί. Στραγγίζω τα φασόλια, τα βάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ραντίζω με 120 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο. Ανακατεύω και προσθέτω την σάλτσα αφού της έχω αφαιρέσει πρώτα την κόκκινη πιπεριά. Ρίχνω άλλα 60 ml (¼ κούπας) ελαιόλαδο αναμιγνύω καλά όλο το φαγητό και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 – 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω να πάρουν χρώμα και να μελώσουν για άλλα 10 - 15 λεπτά.
  7. Σερβίρω αμέσως συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί, τυρί φέτα και σαλάτα λάχανο - καρότο.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!