Καλοκαιρινή τάρτα με φρούτα του δάσους

 

Είναι το τέλειο καλοκαιρινό γλυκό. Η τάρτα με γυαλιστερά φρούτα του δάσους είναι δροσερή, εντυπωσιακή με ζουμερά φρούτα από πάνω, μέσα βελούδινη κρέμα και στη βάση τραγανή μπισκοτένια τάρτα.

Φυσικά μπορώ να κάνω και μικρά ταρτάκια με διάφορα φρούτα εποχής και ασπρισμένο αμύγδαλο.

 


ΜΕΡΙΔΕΣ:
12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
1 ΩΡΑ & 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
2 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
3 ΩΡΕΣ & 50 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ (24 εκ)

  • 300 γρ φρούτα του δάσους κατεψυγμένα (ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο προτιμάμε)
  • 1 ασπράδι αυγού
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου ή κομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα στη μέση( προαιρετικό )
  • 500 γρ όσπρια

Για την ζύμη της τάρτας:

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. βούτυρο
  • 1 γεμάτη κ. σ. μέλι ή ζάχαρη
  • 1 μικρό αυγό, χτυπημένο
  • 1 λεμόνι το φλοιό του

Για την κρέμα:

  • 6 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ αλεύρι
  • 30 γρ. κόρν φλάουρ
  • ¼ κ. γ. αλάτι
  • 600 ml γάλα
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 100 γρ βούτυρο

Για το γυάλισμα των φρούτων: 

  • 1 φύλλο ζελατίνας 
  • 15 ml ζεστό νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξω την ζύμη της τάρτας χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτω το αυγό και αφού ενσωματωθεί ρίχνω και το μέλι. Αρωματίζω το μίγμα μου με ξύσμα από λεμόνι. Τέλος προσθέτω σταδιακά το αλεύρι. Όταν αρχίζει να σφίγγει η ζύμη βάζω στο μίξερ το φτερό και συνεχίζω το ζύμωμα.
  2. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί την τυλίγω σε μεμβράνη καλά και τη βάζω στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
  3. Για την κρέμα μου βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα να βράσει σχεδόν. Λίγο πριν έρθει σε βρασμό το κατεβάζω από τη φωτιά.
  4. Ωστόσο σε ένα μπολ χτυπάω τους κρόκους, προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπάω είτε με το μίξερ είτε στο χέρι το μίγμα καλά να πάρει ένα παστέλ κίτρινο χρώμα. Τότε ρίχνω το αλάτι, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ και τα ανακατεύω καλά.
  5. Παίρνω κουταλιές από το γάλα και το αναμιγνύω με τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς να μην ψηθούν τα αυγά. Συνεχίζω με δυο τρεις κουταλιές ακόμα και έπειτα ρίχνω το μίγμα από το μπολ σε δόσεις στην κατσαρόλα και την βάζω πάλι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις διαλυθεί ο αφρός από την επιφάνεια και αρχίσει να φαίνεται η κιτρινωπή κρέμα αφήνω για  1 – 2 λεπτά ακόμα και κατεβάζω από τη φωτιά.
  6. Τότε ρίχνω τις βανίλιες και το βούτυρο και ανακατεύω την κρέμα.
  7. Βάζω την κρέμα σε ένα ταψί, σκεπάζω με μεμβράνη που κολλάει στην επιφάνεια της και την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.
  8. Βγάζω την ζύμη από το ψυγείο την βάζω ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγω σε διάμετρο 30 εκ περίπου( 24 η επιφάνεια και από 3 το ύψος της φόρμας ).
  9. Αφαιρώ τη επάνω λαδόκολλα και γυρίζω τη ζύμη στην ταρτιέρα που έχω ντύσει με μεμβράνη( αν δεν έχει αποσπώμενο πάτο ). Κολλάω με τα χέρια μου καλά τη ζύμη στην βάση και στα τοιχία και την τρυπάω με ένα πιρούνι. Βάζω μια λαδόκολλα μέσα της και τη γεμίζω με όσπρια για να μην φουσκώσει.
  10. Ψήνω για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* C στις αντιστάσεις, τη βγάζω, αφαιρώ τα όσπρια και τη λαδόκολλα και την ξαναβάζω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
  11. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο, χτυπάω ελαφριά το ασπράδι του αυγού και με ένα πινέλο το αλείφω στην επιφάνεια του. Το βάζω για τελευταία φορά στο φούρνο μέχρι να ψηθεί πλήρως για 5 λεπτά περίπου.
  12. Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την βγάλω από τη φόρμα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  13. Αφού έχει κρυώσει και η κρέμα, την χτυπάω με ένα σύρμα( ή στο μίξερ )να μαλακώσει και την ρίχνω σε κουταλιές μέσα στην κρύα τάρτα. Με μια σπάτουλα ή μαχαίρι ισιώνω την επιφάνεια της.
  14. Στραγγίζω καλά τα φρούτα και τα προσθέτω πάνω στην κρέμα μαζί με τα αμύγδαλα.
  15. Βάζω το φύλλο ζελετίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά να μαλακώσει. Το στραγγίζω και το ρίχνω μέσα σε 15 ml ζεστού νερού ανακατεύοντας να διαλυθεί. Με ένα πινέλο το αλείφω στα φρούτα προστατεύοντας και γυαλίζοντας τα.
  16. Βάζω στο ψυγείο να κρυώσει 5 - 6 ώρες περίπου.
  17. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!