Λαχανικά ογκρατέν

 

Με τα λαχανικά του καλοκαιριού που μας προσφέρονται, φτιάχνουμε εξαιρετικό ογκρατέν, ένα φαγητό που δεν συνηθίζουμε στην Ελλάδα είναι όμως νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό.

Το ογκρατέν κάνει τα λαχανικά πιο νόστιμα και θελκτικά στα παιδιά κι έτσι μπορεί να αποτελέσει το κύριο πιάτο για ένα καθημερινό οικογενειακό φαγητό.

Φυσικά μπορούμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα την εποχικότητα των διαθέσιμων λαχανικών.
 

 

 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
8 ΑΤΟΜA

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
30 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
30 - 40 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
1 ΩΡΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ΩΡΑ
 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μελιτζάνες, σε φέτες
  • 2 κολοκυθάκια, σε φέτες
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ:

  • 90 γρ βούτυρο
  • 60 γρ αλεύρι
  • 375 ml γάλα ζεστό
  • ½ κγ αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ + 25 γρ τριμμένο ρεγκάτο
  • 2 πατάτες βρασμένες
  • 1 ΚΣ φρυγανιά τριμμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στο σουρωτήρι βάζω τις φέτες μελιτζάνας και τα κολοκυθάκια, ανακατεύω με 1 κγ αλάτι και τα αφήνω να στραγγίζουν τα υγρά τους για τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτω τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, αφήνω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  4. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι ανακατεύοντας για 2 λεπτά να καβουρδιστεί το αλεύρι και σταδιακά ενσωματώνω το ζεστό γάλα λίγο λίγο.
  5. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 30 γρ τριμμένο ρεγκάτο, ανακατεύοντας να λιώσουν και να ενωθούν.
  6. Στο ταψί βάζω τις βρασμένες πατάτες σε κομμάτια, τα λαχανικά και την μπεσαμέλ απλώνοντας να τα καλύψει όλα από πάνω.
  7. Πασπαλίζω με έξτρα 25 γρ ρεγκάτο, τριμμένη φρυγανιά και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 30 – 40 λεπτά.
  8. Αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει για να μπορέσω να σερβίρω.
     

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!