Ταμπουλέ: H μεσογειακή σαλάτα που κατέκτησε τον κόσμο.

 

Μια πολύ διάσημη σαλάτα της ευρύτερης γειτονιάς μας. Προέρχεται από το Λίβανο και τη Συρία αλλά καταναλώνεται σε όλη την Ανατολική μεσόγειο και φυσικά σε αμέτρητα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια σαλάτα μαϊντανού κατά πρώτο λόγο και όχι πλιγουριού. Έτσι, αν και σε διάφορα μέρη όπως η Παλαιστίνη την προτιμούν με άλλη αναλογία μαϊντανού/πλιγουριου το καλύτερο είναι το πλιγούρι να είναι λιγοστό. 

Ταιριάζει καταπληκτικά με τηγανητά κρέατα όπως κεφτεδάκια, κεμπάπ, σουβλάκι και μεζέδες με έντονες γεύσεις και μπαχαρικά μια και είναι πολύ δροσερή και ελαφριά.

 


 

ΜΕΡΙΔΕΣ:
2 (ΣΑΛΑΤΕΣ)

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 - 20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
15 - 20 ΛΕΠΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κ. σ. (30γρ.) ψιλό πλιγούρι
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες 
  • 150 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες ή ένα μικρό (shallot)
  • 1 κ. γ. 7 spice *
  • ¼ κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού και έξτρα αν θέλουμε
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι (προαιρετικά)
  • 1 ρόδι (προαιρετικά)

* Αν δε βρούμε σε Λιβανέζικο 7 Spice, Baharat ή All Spice στο μπαχαράδικο μπορούμε να φτιάξουμε κάτι ανάλογο τρίβοντας σε σκόνη (σε γουδί ή αλεστική μηχανή) τα παρακάτω μπαχαρικά:
•    1 κ. γ. κόκκους πιπέρι
•    1 κ. γ. σπόρια κόλιανδρου
•    ½ κ. γ. κανέλα
•    3 - 4 γαρύφαλλα
•    2 κ. γ. σπόρια κύμινου
•    1 κ. γ. κάρδαμο
•    ½ τριμμένο μοσχοκάρυδο 
Διατηρείται για 2 μήνες σε κλειστό βαζάκι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλένω κάτω από τρεχούμενο νερό το πλιγούρι να αφρατέψει. Το ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ψιλοκόβω, στραγγίζω τις ντομάτες και τις προσθέτω κι αυτές στο μπολ. 
  3. Ψιλοκόβω το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και τα βάζω με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Σε ένα μικρό μπολ ή βαζάκι, αναμιγνύω την κανέλα, τα 7 spice, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
  5. Δοκιμάζω κι αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι ή λεμόνι.
  6. Σερβίρω πάνω σε φύλλα μαρουλιού και γαρνίρω με ρόδι.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ!

Tip:

  • Το ψιλό πλιγούρι δεν χρειάζεται μαγείρεμα η ζέσταμα. Πρέπει να είναι αφράτο. Απλά το βάζω κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για λίγα λεπτά ώσπου το νερό να τρέχει καθαρό. Μετά με ένα πιρούνι το ανακατεύω να αφρατέψει. 
  • Το μυστικό είναι το πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο σε πολύ πολύ ψιλά κομμάτια 1χιλ με ένα κοφτερό μαχαίρι (προσοχή  στα δάκτυλα σου!). Βάζω όσο πιο πολύ χωράει η χούφτα μου και σιγά-σιγα και προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβω.
  • Ο Οτολένγκι προτείνει να ρόδι για διακόσμηση. Δοκίμασε.